Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: bakłażan

piątek, 11 września 2015

 

Tak jak mówiłam, ostatnio odżywiam się płynami i papkami. Dlatego też dziś bez zbędnych wstępów zapraszam na dwa "bezzębne" dania ;).

Puree z białej fasoli z rozmarynem, czosnkiem i cytryną - kremowe i aromatyczne... Oraz dawno już planowana przeze mnie baba ghanoush - pasta z bakłażana z tahini. Obie potrawy wyszły naprawdę pyszne. Dobrze doprawione, a jednak łagodne i delikatne... Uwielbiam takie smaki. Polecam serdecznie :).

P.S. Jako, że wykosztowałam się i kupiłam pastę tahini, w najbliższym czasie zapewne pojawi się więcej przepisów z nią w roli głównej lub dodatkowej ;).

 

 

Baba ghanoush

Przepis z Jadłonomii, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Bakłażany przekroić na połówki. Opalać je na palniku kuchenki przez 15 minut, obracając, następnie przełożyć na blachę i piec 15 minut w 220 stopniach. Wyjąć. Przestudzić. Obrać ze skórki. Miąższ umieścić w misce ze zmiażdżonym czosnkiem, tahini i cytryną, zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

Puree z fasoli z rozmarynem, czosnkiem i cytryną

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 2 puszki fasoli cannellini (480 g po odsączeniu)
  • 40 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu + trochę więcej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy. Dodać rozmaryn, oliwę, zmiażdżony czosnek i cytrynę i zmiksować blenderem na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać. Podawać posypane odrobiną rozmarynu.

 

Smacznego!

 

niedziela, 09 sierpnia 2015

 

Jako, że cały świat oficjalnie topnieje, zakładam, że nikt nie ma ochoty włączać dodatkowo piekarnika, mimo wszystko jednak proponuję Wam ten pyszny sposób na moje ulubione bakłażany. Co prawda muszą się one piec, ale samo przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, a później pyszna przekąska gotowa. Cóż, podaję więc prosty przepis i wracam topnieć dalej.

 

Bakłażany faszerowane bułką tartą, ziołami i serem

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 300 g bakłażanów (waga po obraniu, odcięciu końcówek itp., ok. 450 g niesprawionego)
  • 25 g bułki tartej
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz, bazylia, czosnek
  • 2 łyżki oliwy

Bakłażana umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Każdą połówkę przekroić w poprzek. Następnie odciąć czarne końce, aby otrzymać dwa prostokątne kawałki i przekroić je jeszcze raz na pół wzdłuż. Nasmarować oliwą, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bułkę tartą, ser, sól i przyprawy wymieszać. Posypką sowicie obsypać plastry bakłażana, gdzieniegdzie formując kupki (utworzą się z nich apetyczne minigrzanki). Piec ok. 25 minut w 200 stopniach, do zrumienienia posypki.

 

Smacznego! :)

 

czwartek, 04 czerwca 2015

 

Na obecne upały (panujące w stolicy) proponuję szybki, lekki i pachnący latem obiad. Makaron zapiekany z grillowanymi warzywami: bakłażanem, cukinią i papryką, z dużą ilością bazylii, oregano i oliwy oraz ciągnącą mozzarellą. Lekko i smakowicie. Polecam i udanego długiego weekendu życzę :)

 

Fusilli z grillowanymi warzywami, mozzarellą, bazylią i oregano

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 150 g makaronu fusilli
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej (+ więcej)
  • 1 łyżeczka oregano suszonego (+ więcej)
  • sól, pieprz
  • 1 kula mozzarelli (125 g)

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry lub półplastry, z papryki usunąć gniazdo i pokroić na osiem części. Warzywa umieścić na blasze, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec ok. 30-40 minut (lub mniej, jeśli pokroiliśmy warzywa na małe plastry), przewracając w trakcie kilka razy, aż warzywa zmiękną i się zrumienią. Wyjąć. Z papryki usunąć skórki, pokroić na paseczki.

W naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, wymieszać z warzywami. Oprószyć pieprzem. W miseczce wymieszać resztę oliwy z bazylią, oregano i solą. Mieszankę wymieszać z zawartością naczynia. Doprawić do smaku solą, oregano i bazylią, wymieszać. Mozzarellę porwać na kawałki i również wymieszać z makaronem. Całość zapiekać 15 minut w 160 stopniach.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 maja 2015

 

Trochę to zabawne, ale i nie w porządku z mojej strony, że akurat teraz, gdy mój blog dostał się do Syndykatu, zaczęłam coraz rzadziej publikować posty. Może to minie. Co więcej mogę powiedzieć.

Tymczasem na któryś obiad zrobiłam moje ulubione bakłażany, tym razem z nieco azjatyckim smaczkiem. Bakłażan, dymka, szczypiorek, aromatyczne przyprawy i słodko-słony sos. Do tego - solone orzeszki ziemne. Danie specyficzne, ale smakowało mi bardzo. Lekkie, pożywne, niebanalne. Polecam serdecznie!

 

Bakłażan po azjatycku z dymką, bazylią, imbirem i orzeszkami

Inspiracja: ten przepis, ja jednak zmieniłam sposób doprawienia (bo nie lubię ostrych potraw) oraz dodałam ziemne orzeszki, co uważam za świetny pomysł i polecam.

Składniki (2-3 porcje):

  • 2 nieduże bakłażany (razem ok. 500-600 g)
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub oliwy)
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka lekkiego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
  • sól, bazylia

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane cebulki, zeszklić. Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Dorzucić na patelnię, dodać imbir i smażyć chwilę do lekkiego zrumienienia, mieszając. Wlać wywar, zagotować, przykryć i gotować kilka minut, aż bakłażan zmięknie (ale nie będzie się rozpadał). Odkryć, lekko odparować (jednak ma zostać na patelni płyn). Wmieszać 1 łyżkę orzeszków.

Sos:

  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego (lub do smaku – zależy od rodzaju sosu)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki sosu wymieszać, aby nie było grudek, wmieszać dwie łyżki wody, dodać na patelnię. Podgrzewać, mieszając, aż sos mocno zgęstnieje. Doprawić słodką papryką, bazylią, imbirem i solą.

Do podania:

  • ryż, ugotowany

Na talerzach rozkładać ryż, na niego kłaść spore porcje sosu bakłażanowego. Posypać resztą orzeszków oraz ciętym szczypiorkiem.

 

 Smacznego!

 

sobota, 17 stycznia 2015

 

Tymczasem zapraszam na znany wielu makaron alla Norma w mojej, nieco zmodyfikowanej wersji. Makaron z pomidorami, bakłażanem, czosnkiem, bazylią i tartym serem ricotta salata (do zastąpienia ewentualnie pecorino bądź parmezanem). Polecam!

 

Fusilli alla Norma

Przepis na podstawie kilku znalezionych w Internecie.

Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan (ok. 350 g)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów, krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 3 łyżki sera twardego ricotta (lub parmezanu, pecorino)
  • 140 g makaronu fusilli (lub innego krótkiego)

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić, trzymać w cieple.

Czosnek posiekać drobniutko, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć 30 sekund. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię i smażyć, mieszając, aż lekko się zrumieni. Wrzucić, podlać lekko wodą, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie pomidory zmiażdżyć widelcem, wmieszać koncentrat, cukier, ocet balsamiczny. Gotować bez przykrycia, aż sos znacznie zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Na patelnię wrzucić makaron, wymieszać i podgrzać. Rozłożyć na talerze. Podawać posypane serem oraz bazylią (najlepiej świeżą).

 

Smacznego!

 

wtorek, 14 października 2014

 

Dziś pogoda zepsuła się zdecydowanie, pewnie to był ostatni ciepły dzień tego roku. Dlatego też publikuję przepis na pożywne, rozgrzewające i pyszne danie - leczo. Tak, tak - tradycyjne, węgierskie leczo zawiera głównie paprykę, a absolutnie nie większość ze składników, które podają jako tę potrawę Polacy - i nic mnie to nie obchodzi :). Ja przygotowałam spolszczoną, domową wersję leczo, taką, jaką robiła moja Mama wiele lat temu, której nie jadłam przez wieki, ale zapamiętałam jej smak. Kolorowe papryki, cukinia, bakłażan, podsmażona kiełbaska, pomidory. Aromatyczny, bogaty, a jednocześnie swojski. I do tego zdrowy :). Najbardziej lubię w towarzystwie mięciutkiej, białej bułeczki. Pysznie... Polecam serdecznie!

 

Leczo, spolszczone

Danie powszechnie znane, przepis autorski wg mojego smaku.

Składniki (4 porcje):

  • 2 kiełbasy wieprzowe (u mnie: śląskie)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3/4 łyżki mąki
  • do podania: pieczywo

Warzywa umyć. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę, z papryk usunąć gniazda nasienne i też pokroić.

Kiełbaski pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i pokrojoną kiełbasę, smażyć krótko do przyrumienienia kiełbaski. Dodać zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojone warzywa, wymieszać i smażyć kilka minut. Następnie zalać przecierem pomidorowym i gotować po przykryciem 10 minut, po czym odkryć i gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami i majerankiem. Sos można dodatkowo zagęścić mąką, rozprowadzając ją w niewielkiej ilości sosu, dodając do garnka i zagotowując. Podawać na gorąco, z ulubionym, świeżym pieczywem.



Smacznego!!!

 

środa, 08 października 2014

 

Dziś, w przerwie między swojskimi i domowymi potrawami, zapraszam na kolejne danie z moim ulubionym bakłażanem w roli głównej. Tym razem przygotowałam danie z kuchni gruzińskiej: roladki ze smażonych plastrów bakłażana z masą z włoskich orzechów, posypane pestkami granata. Do tego nieco ziarenek kolendry... Pyszna i elegancka przystawka lub przekąska do wina lub na przyjęcie. Gorąco polecam!

 

Roladki z bakłażana z farszem z orzechów i granatami

Przepis stąd, oryginalnie pochodzi z magazynu Kukbuk; ja jednak zamiast octu dodałam kwaskowaty sok z granata, nie dodałam kurkumy i liści kolendry, postawiłam za to na smak papryczki chilli, zmieniłam też nieco proporcje. Podaję po zmianach.

Składniki (ok. 8 roladek):

  • 1 bakłażan
  • sól
  • 1/2 granata
  • ostra papryka w proszku
  • olej z pestek winogron

Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry (odcinając brzegi ze skórką), starając się, aby były równej grubości, ok. 0,5 cm. Następnie oprószyć solą i zostawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i usmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron, aby zmiękły i lekko się zrumieniły. Zdjąć z patelni.

Pasta z orzechów włoskich:

  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka soku z granata
  • ok. 3 łyżki wrzątku
  • sól
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Orzechy zmielić w moździerzu. Dodać przyprawy i sok z granata i dolewając wodę mielić blenderem do uzyskania gęstej pasty z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków – nie mają być zmielone na proszek. Doprawić do smaku solą.

Plastry bakłażana smarować z jednej strony pastą orzechową, następnie posypać 2-3 ziarenkami granata i zawijać roladki. Kłaść je na talerzu, posypać ziarenkami wyłuskanymi z granata i lekko - ostrą papryką w proszku. Podawać na zimno.



Smacznego! :)

 

piątek, 04 kwietnia 2014

 

Bardzo dużo ostatnio mam pracy... Dlatego zaniedbałam troszkę bloga, a i dzisiaj jedynie wstaję przepis, bez żadnych dygresji. Mam nadzieję, że niedługo będę mieć troszkę czasu do odetchnięcia ;).

Tymczasem przedstawiam Wam przepyszne, bardzo aromatyczne i kremowe warzywne curry. Bakłażan, cukinia i cebulka w mleczku kokosowym, ślicznie żółte od curry, z posiekanymi orzeszkami nerkowca dla przyjemnego kontrastu tekstur. Delikatne, lecz jednocześnie wyraziste... Od dawna już chciałam przyrządzić coś podobnego. Ja zdecydowanie przepadam za tego typu daniami ;). Polecam więc serdecznie!

 

Curry z cukinią i bakłażanem w mleczku kokosowym

Przepis autorski.

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 niezbyt duża cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • 3 łyżki orzechów nerkowca

Bakłażana pokroić w niezbyt małą kostkę, oprószyć solą i zostawić na kilkanaście minut. Następnie opłukać i osuszyć. Cukinię pokroić w plastry. Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać resztę warzyw i smażyć, mieszając, kilka minut, aż lekko zmiękną. Następnie ostrożnie wlać puszkę mleka kokosowego. Wszystko wymieszać, zagotować. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu kilka minut – do czasu, aż warzywa zmiękną (lecz mają pozostać jędrne, nie mogą się rozgotować). Następnie zdjąć pokrywkę. Dodać curry, delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut, mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a mleczko się zredukuje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Na koniec wmieszać posiekane orzechy nerkowca.

Do podania:

  • biały ryż, ugotowany na sypko

Danie podawać w towarzystwie białego, sypkiego ryżu – np. basmati.

 

Smacznego!!! :)

 

środa, 13 listopada 2013

 

Jak nieraz pewnie wspominałam, najbardziej lubię dania kaloryczne, ciężkie, o bogatym smaku... Cóż. Taki jest los, najbardziej smakuje zawsze to, co nie powinno. Ale i od tej reguły jest kilka wyjątków.

Na przykład - bakłażany. Jak ja je uwielbiam! No dobrze, do końca dietetyczne to one nie są... W końcu pełnię smaku osiągają jedynie poprzez usmażenie bądź upieczenie ich w sporej ilości aromatycznego oleju. No ale przynajmniej jestem w stanie zjeść na obiad takiego bakłażana bez dodatku żadnego makaronu czy innego węglowodanu.

Taki też pyszny obiad wymyśliłam niedawno. Pieczone w oleju plastry bakłażana, przykryte farszem ze smażonych w maśle i pomidorach pieczarek. Do tego - żółty ser oraz chrupka posypka z bułki tartej i oregano. Podawane - najlepiej z aromatycznymi grzankami. Pysznie! Polecam gorąco!

 

Bakłażany ze smażonymi w pomidorach pieczarkami, serem i posypką z oregano

Przepis autorski.

Składniki (1-2 porcje):

  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 lekko czubate łyżki bułki tartej
  • 2 duże plastry sera żółtego, porwanego na kawałki

Bakłażana pokroić na podłużne, dość grube plastry. Skropić olejem, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Wyjąć z piekarnika.

Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i smażyć do zrumienienia na niewielkim ogniu, kilka do dziesięciu minut. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, doprawić solą. Farsz wyłożyć równomiernie na podpieczone bakłażany na blasze. Na każdej porcji rozłożyć po kilka kawałków sera.

W miseczce wymieszać bułkę tartą i oregano ze szczyptą soli. Mieszanką posypać plastry bakłażana. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, aż ser się stopi, a posypka zrumieni. Podawać z grzankami moczonymi w aromatycznej oliwie.

 

Smacznego!!! :)

 

poniedziałek, 07 października 2013

 

Dawno nie robiłam jakiejś wytrawnej tarty. To znaczy - tak mogłabym powiedzieć kilkanaście dni temu, bowiem wtedy właśnie myśląc podobnie postanowiłam przyrządzić podobną na obiad. Mama je uwielbia, siostra również, a że już parę dni później opuścić miałam dom rodzinny na dobre, postanowiłam przygotować dla nich ten oto przysmak.

Znów więc bez zbędnego wstępu, ale spokojnie, tarta broni się za siebie. Jest więc maślane, kruche ciasto, na którym rozsmarowałam pyszny, autorski krem pomidorowy - ze śmietaną, doprawiony bazylią, cukrem, czosnkiem i solą... Do tego - delikatna, tarta cukinia, plasterki pomidorów oraz najpyszniejsze: ogromna ilość przepysznych, smażonych w oleju plastrów bakłażana. Dużo oregano i szczypta bazylii... A wszystko przykryte kawałkami łagodnej mozzarelli. Całość wyszła przepyszna! Delikatna, kremowa... Właśnie taka, jak lubimy. Polecam gorąco!

 

Tarta z kremem pomidorowym, bakłażanem, cukinią i mozzarellą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica 26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Mąkę, sól i pokrojone w kawałki masło umieścić w misce. Posiekać całość nożem, a następnie palcami uformować krótko "kruszonkę". Zagnieść gładką kulę z ciasta, jeśli potrzeba, dodając zimną wodę. Następnie rozwałkować ciasto i wylepić nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Podpiekać z obciążeniem w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć, usunąć obciążenie i piec jeszcze 8 minut.

Krem pomidorowy:

  • 200 g śmietany 12 %
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, czosnek

Śmietanę roztrzepać w miseczce z jajkiem i koncentratem. Dodać cukier, bazylię, doprawić czosnkiem, solą i wszystko dobrze wymieszać.

Farsz:

  • 2 małe pomidory
  • 1 niewielki bakłażan
  • 400 g cukinii
  • oregano, bazylia, czosnek
  • sól
  • olej
  • 1 kulka mozzarelli

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody.

Pomidory umyć, pokroić w plasterki, bakłażana umyć i również pokroić w cienkie plastry. Następnie każdy plaster przesmażyć po 1 minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni, oprószyć solą.

Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie cukinię, na to wyłożyć pomidorowy krem. Dookoła brzegów rozłożyć pomidory, oprószyć bazylią, a na to wszystkie plastry bakłażanów (mogą na siebie nachodzić lub formować kilka warstw). Oprószyć solą, czosnkiem i dużą ilością oregano. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2