Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

niedziela, 22 stycznia 2017

 

Tak jak mówiłam, na blogu będę publikować jak na razie tylko wtedy, kiedy mi się zachce, a że ostatnio zrobiłam całkiem pyszną szarlotkę, to wstawiam ją i tutaj. To półkruche, delikatne blaty przekładane cynamonowym musem jabłkowym i przykryte chrupką bezą. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Zapraszam!

 

Szarlotka warstwowa z cynamonem, kruchymi blatami i bezą

Przepis własny.

Składniki na ciasto (tortownica 18 cm):

  • 110 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyjdzie nieco więcej ciasta, niż potrzeba.

Ze wszystkich składników zagnieść gładką kulę ciasta.

Ponadto:

  • 1 słoik słodkiego musu jabłkowego do szarlotki (lub ok. 2 szklanki przygotowanego na bieżąco) - ilość musu wg uznania, ale raczej nie za dużo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • bułka tarta

Mus wymieszać z cynamonem.

Natłuszczoną tortownicę wylepić niezbyt grubo częścią ciasta, schłodzić chwilę w lodówce. Posypać niewielką ilością bułki tartej, przykryć połową musu i piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć delikatnie na duży talerz.

W międzyczasie białko ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do otrzymania gęstej, lśniącej masy.

Tortownicę oczyścić, ponownie natłuścić i wylepić dno (resztę ciasta zamrozić lub upiec ciasteczka). Posypać bułką, pokryć jabłkami i wyłożyć na wierzch bezę. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach, aż beza będzie z wierzchu chrupka. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z formy i położyć na wcześniej upieczony spód. Ciasto wystudzić i schłodzić - wtedy najlepiej będzie się kroić. Oczywiście można jeść na ciepło, jednak wtedy może się rozpadać.

 

Smacznego!

 

piątek, 16 grudnia 2016

 

Dziś, tak jak zapowiadałam przedwczoraj na fanpejdżu, zapraszam na pyszne, zimowe ciasto - cynamonowiec. Bogaty warstwowiec pełen świątecznych smaków, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole również tradycjonalistów :). Dwa blaty ciasta cynamonowego, blat ciasta makowego na białkach, powidła i lekko kawowy krem budyniowy. I cynamon na wierzch. Pycha! Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

 

Cynamonowiec z makiem, kremem budyniowym i powidłami

Przepis stąd, podaję po niewielkich zmianach. Zmieniłam nieco sposób przygotowania kremu i polecam (będzie go więcej i będzie smaczniejszy).

Składniki na ciasto cynamonowe (blacha 25x35cm):

  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 40 g cynamonu
  • 250 ml mleka, letniego
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać po jednym jajku, ucierając. Dodać mleko i wszystkie składniki suche (przesiane i wymieszane). Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w 180 stopniach około godziny. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • 10 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki

Białka ubić na sztywno, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Wszystkie suche składniki połączyć i stopniowo dodawać do masy, delikatnie, lecz dokładnie mieszając. Przelać do tej samej formy wyłożonej papierem i piec 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić, oddzielić od papieru.

Krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 300 g masła
  • 1 niecała płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu

Szklankę mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozbełtać z mąką i budyniem. Wlać masę na gorące mleko i ugotować budyń, mieszając trzepaczką. Wystudzić całkowicie budyń przykryty folią tak, aby dotykała budyniu. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzony budyń, ucierając. Na koniec wmieszać kawę i spirytus. Jeśli trzeba, dosłodzić cukrem pudrem.

Ponadto:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • cynamon

Jeden blat cynamonowy posmarować warstwą powideł, przykryć nieco mniej niż 1/2 kremu. Przykryć blatem makowym, posmarować powidłami i kremem (zostawić 3 łyżki kremu na wierzch). Przykryć drugim blatem cynamonowym i posmarować cienko resztą kremu. Posypać przez sitko cynamonem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy blaty zmiękną.

 

Smacznego!!!

 

sobota, 10 grudnia 2016

 

Zapraszam na deser w klimacie świątecznym - czyli bożonarodzeniowe trifle! Pokruszone nadziewane pierniczki wymieszane z suszonymi owocami i cynamonem, waniliowy krem angielski na śmietance kremówce, bita śmietana... Pyszny i aromatyczny. I prosty do zrobienia! Polecam :)

 

Trifle: pierniczki, custard, suszone owoce, bita śmietana, cynamon

Przepis autorski.

Składniki na custard waniliowy ze śmietanką:

  • 400 ml kremówki 30 %
  • 100 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kremówkę u mleko zagotować z cukrem i wanilią. Żółtka i jajko ubić na puch. Wlewać do nich strumieniem gorącą śmietankę z mlekiem, ubijając. Następnie całość przelać znów do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do zgęstnienia kremu. Uwaga: należy być ostrożnym, aby nie zrobiła się jajecznica. Przelać do miski, nakryć folią i ostudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce.

Warstwa pierniczkowo-bakaliowa:

  • 150 g pierniczków czekoladowych nadziewanych
  • 50 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kawy (płynu, nie proszku)
  • cynamon

Śliwki i rodzynki zalać rumem, cytryną i kawą, zagotować i zostawić do ostudzenia, aby napęczniały. Odlać nadmiar płynu. Wymieszać z kawałkami pierniczków. Umieścić na dnie szklanej miski lub pucharków, oprószyć cynamonem.

Na to wyłożyć krem jajeczny.

Ponadto:

  • 250 ml kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pierniczki i cynamon do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na krem w pucharkach lub misce. Oprószyć cynamonem i udekorować pierniczkami. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 25 listopada 2016

 

Zapraszam na pierwszą w tym roku świąteczną propozycję. Sernik cynamonowy, na korzennym ciasteczkowym spodzie. Z suszonymi śliwkami namoczonymi w alkoholu, nadziewanymi pierniczkami oraz warstwą cynamonu na górze. Pyszny. Kremowy i treściowy. Na zbliżające się mikołajki idealny :)

 

Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami i pierniczkami

Przepis własny. Proporcje masy: z Moich Wypieków.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 60 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżka miękkiego masła

Ciastka pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem w blenderze. Całość wgnieść w dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 40 g suszonych śliwek
  • 40 ml wódki lub rumu (około)
  • 500 g tłustego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 250 g śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 180 g cukru (lub mniej/więcej)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 5 pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym (klasycznych, jak alpejskie)

Śliwki włożyć do małego garnuszka, dodać alkohol, aby lekko je pokrywał, zagotować i zostawić do wystudzenia. Odsączyć z masy i posiekać.

Twaróg, jajka, śmietanę, cukier (można dać na początek nieco mniej) i mąki wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wmiksować cynamon. Jeśli trzeba, dodać więcej cukru (zależy to od kwaśności twarogu). Wmieszać posiekane śliwki. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Na masie ułożyć pierniczki – tak, aby zajmowały całą powierzchnię sernika (może ich być 5 lub więcej/mniej, zależy od wielkości pierniczków). Lekko wdusić je w masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (na dnie piekarnika postawić blachę wypełnioną wodą). Piec ok. 60 minut. Wyjąć, wystudzić dokładnie i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Ponadto:

  • cynamon, pierniczki do ozdoby

Gotowy sernik oddzielić nożem od formy, oprószyć cały wierzch cynamonem. Przełożyć na duży talerz lub paterę. Udekorować dowolnie, np. pierniczkami.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 listopada 2016

 

Dziś ciasto, bo ciasta piec lubię. Proste, ucierane i pyszne, bo na takie własnie miałam ochotę.

Z imbirem. Zainspirował mnie Kortez, rzecz jasna. Do tego nieco cytryny i cytrynowy lukier. Jako, że ostatnio rozpisałam się więcej, dziś to będzie na tyle. Ale upieczcie ciasto, bo warto.

 

Ciasto imbirowo-cytrynowe z lukrem

Przepis stąd, zmieniłam jednak nieco recepturę i zrezygnowałam z białego pieprzu. Podaję po zmianach.

Składniki (keksówka):

  • 110 g miękkiego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • niecałe 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe 0,5 łyżeczki sody
  • 90 g cukru
  • 2 małe jajka (lub 1,5 dużego)
  • 1/2 szklanki kefiru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru (lub suszonego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać jajka, miksując chwilę po każdym. Miksować jakieś 2 minuty. Dodać skórkę z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i sodą, wmieszać delikatnie do masy. Dodać kefir, sok z cytryny, imbir. Zmiksować. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 160 stopniach ok. 60-70 minut. Wystudzić całkowicie.

Lukier:

  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • szczypta imbiru

Puder wymieszać z imbirem, dodać nieco soku z cytryny i ucierać do uzyskania mocno gęstego lukru, w razie potrzeby dodając nieco więcej soku z cytryny lub wody. Polukrować wystudzone ciasto. Posypać imbirem dla ozdoby.

 

Smacznego!

 

sobota, 29 października 2016

 

Zapraszam na smakowity słodki wypiek - drożdżowe ciasto z masłem, cukrem i cynamonem, uformowane w apetyczne kuleczki, czyli: małpi chlebek. Najlepszy na świeżo, jak to drożdżowe, ale drugiego dnia również smakuje spoko. I to tyle na razie, bo myślę nad różnymi rzeczami, również związanymi z tym blogiem. Zobaczymy, co z tego myślenia wyniknie.

 

Małpi chlebek

Przepis z Moich Wypieków, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (forma ok. 1,25 litra, użyłam tortownicy, jednak lepsza będzie forma z kominem):

  • 245 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
  • 125 ml mleka
  • 40 ml wody
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 15 g masła, roztopionego

Z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Jeśli mamy suche, wymieszać je z mąką, mlekiem, wodą, solą i cukrem (lub dodać do składników pracujący rozczyn).  Dodać masło. Zagnieść i wyrobić gładką kulę ciasta (15 minut). Wsadzić do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Ponadto:

  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 lekko czubata łyżeczka cynamonu

Cukier i cynamon wymieszać.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Kolejno odrywać z niego nieduże kawałki i formować kulki wielkości połowy piłeczki do ping ponga. Maczać w roztopionym maśle i obsypywać cynamonem z cukrem (szczodrze). Gotowe kulki umieszczać luźno w natłuszczonej formie (obok siebie i na sobie). Całość ponownie przykryć i zostawić do wyrastania na ok. 45 minut. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-50 minut – w zależności od tego, czy nasza forma jest głębsza czy szersza. Na początku nakryć formę folią aluminiową z wierzchu, aby górne kulki się nie paliły, podczas gdy dolne wciąż będą surowe. Upieczony chlebek od razu wyjąć z formy i przełożyć na talerz (gdyby ostygnął w formie, przykleiłby się do niej).

 

Smacznego!

 

piątek, 15 kwietnia 2016

 

Dziś mam dla Was naprawdę pyszne wegetariańskie danie. Inspiracją do jego wykonania był dhal makhani, czyli maślany dal - aromatyczne wschodnie danie z warzyw strączkowych. Do swojej wersji użyłam ciecierzycy, czerwonej soczewicy i czerwonej fasoli, do tego pomidory, jogurt naturalny dużo przypraw i duużo masła :). Oraz pyszna posypka ze smażonej z curry cebulki. Co tu więcej mówić, niebo w gębie! Serdecznie polecam! (p.s. najlepiej smakuje na drugi dzień!)

 

Dal makhani (maślany) z ciecierzycą, soczewicą, czerwoną fasolą, pomidorami i cebulką

Przepis jest inspirowany kilkoma znalezionymi w necie na maślany dal, wersja finalna – autorska.

Składniki (4 porcje):

  • 60 g soczewicy czerwonej, suchej
  • 60 g ciecierzycy, suchej
  • 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 80 g masła
  • 240 g jogurtu naturalnego
  • po 1 łyżeczce curry, cynamonu, kuminu; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, imbiru, pieprzu czarnego; kilka ziarenek kolendry; ew. garam masala (zamiast powyższych)
  • sól

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować  pod przykryciem 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając nieco więcej płynu. Dodać soczewicę i pomidory i gotować ponownie ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodać fasolę z całą zalewą, wymieszać. Dodać jogurt. Całość lekko rozdrobnić blenderem (gdzieniegdzie). Dodać masło w kawałkach, zagotować i mieszać do rozpuszczenia. Pogotować chwilę, jeśli całość jest zbyt rzadka. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą.

Ponadto:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • jogurt

Cebulę drobno posiekać, wrzucić na olej i smażyć, aż stanie się chrupka i złocista. Dodać curry, oprószyć solą.

Danie podawać z chlebem, posypką cebulową i jogurtem.

 

Smacznego!!!

 

środa, 02 marca 2016

 

Zanim wszędzie na dobre pojawią się wielkanocne przepisy, proponuję przepis na pyszną, domową szarlotkę z pianką i kruszonką. Klasyczna, jak u mamy czy babci... Bo nie zawsze trzeba jeść jakieś wymyślne ciasta i desery ;) Wyszła pyszna. Polecam!

 

Szarlotka z pianką i kruszonką

Przepis inspirowany wieloma różnymi, finalna wersja własna ;).

Składniki na kruche ciasto (blaszka 25x35 cm):

  • 3 szklanki (480 g) mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałeczki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść gładką kulę ciasta (w razie potrzeby dodając odpowiednią ilość śmietany). Podzielić na 2 części – jedną nieco większą od drugiej. Obydwie kule schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie większą częścią wylepić natłuszczoną blaszkę, ponakłuwać i podpiec w 180 stopniach przez 20 minut.

Jabłka:

  • 1500 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1/4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Podlać odrobiną wody i dusić, aż zmiękną. Dodać cukier, dusić chwilę do skarmelizowania. Rozgnieść z grubsza tłuczkiem, wmieszać cynamon i sok z cytryny. Dodać skrobię i podgrzewać chwilę do zgęstnienia.

Piana:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z solą, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. 2 łyżki rozsmarować na podpieczonym spodzie (aby uniknąć namoknięcia).Wyłożyć jabłka, a na nie resztę piany. Na górę zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego! :)

 

środa, 23 grudnia 2015

 

Szybko przed Wigilią wrzucam przepis na przepyszny keks. Nie taki typowy i suchy, ale wilgotny, pełen bakalii, mocno rumowy i lekko korzenny, z odrobiną miodu. Co tu dużo mówić. Pyszny. Polecam!

 

Keks rumowy z bakaliami i orzechami (wilgotny)

Inspiracja: ten przepis, wykonałam wg własnego uznania.

Składniki (2 keksówki):

  • 225 g suszonych owoców (żurawin, rodzynek, fig itp.)
  • 150 g mieszanki migdałów i orzechów (laskowych, włoskich itp.)
  • 150 ml rumu
  • 3 łyżki nalewki z orzechów
  • 5 małych jajek
  • 225 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 375 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki cynamonu

Suszone owoce posiekać grubo. Zalać w rondelku 100 ml rumu i odrobiną wody do pokrycia. Zagotować i ostudzić. Następnie odsączyć na sicie, zachowując rumowy płyn. Uzupełnić go likierem i rumem, aby było go 150 ml.

Orzechy podprażyć, pozbawić zgrubnie skórek i grubo posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masło roztopić, przestudzić.

Jajka ubić z cukrem i miodem na gęstą pianę (dobre kilkanaście minut), a następnie naprzemiennie dodawać roztopione masło i suche składniki. Wlać rum, zmiksować. Wmiksować orzechy i odsączone bakalie (obtoczone w łyżce mąki).

Ciasto przelać do natłuszczonych keksówek. Piec w 180 stopniach ok. godzinę, do suchego patyczka. Gdyby ciasto zbyt rumieniło się od góry, przykryć folią. Po upieczeniu wystudzić.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru, sok z cytryny, ozdoby

Ukręcić mocno gęsty lukier i pokryć nim ostudzone keksy. Ozdobić dowolnie.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 04 grudnia 2015

 

Zaczął się grudzień, niedługo mikołajki, a ani się obejrzymy, będzie już Boże Narodzenie. Dlatego w tym roku postanowiłam zaprezentować przed Świętami nieco więcej propozycji na Święta. Był już pstrąg, był Tort Pierniczkowe Jabłko - dzisiaj natomiast zapraszam na dwa rodzaje ciasteczek.

Pierwsze - to ciasteczka mocno imbirowe. Kruche i chrupiące z zewnątrz, w środku nieco miękkie, mocno rozgrzewające i smakujące imbirem. Drugie zaś - to klasyczne florentynki, czyli ciastka składające się z bakalii pieczonych w maślanym karmelu z odrobiną mąki, a następnie pokrywane cienką warstwą czekolady. Chrupiące i o bogatym smaku, w mojej wersji - z orzechami włoskimi, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi, rodzynkami i skórką pomarańczową. Polecam gorąco!

 

 

Ciasteczka mocno imbirowe

Przepis stąd, cytuję.

Składniki (ok. 20 ciastek):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 85 g masła, miękkiego
  • 125 g cukru
  • 1/2 jajka

Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem, sodą, solą. Odłożyć.

W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodać jajko, utrzeć.

Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować.

Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 175 stopni przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Wystudzić.

 

 

 

Florentynki z rodzynkami, pomarańczą, orzechami, dynią i kokosem

Przepis bazowy stąd, składniki – kompozycja własna. Cytuję.

Składniki (30 dużych ciastek):

  • 100 g rodzynków
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g mieszanki orzechów włoskich, pestek dyni i wiórków kokosowych
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 50 g kremówki
  • 200 g mlecznej czekolady 

W garnuszku na palniku umieścić masło razem z cukrem. Podgrzewać, do rozpuszczenia się masła i części cukru (cały cukier się nie rozpuści). Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić do lekkiego przestudzenia.

W naczyniu umieścić skórkę pomarańczową, rodzynki, mieszankę orzechową. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia.

Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Ciastka na blachę nakładać łyżką w dużych odstępach od siebie - 1 płaska łyżka na każde ciastko, następnie spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut do złotego koloru. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi będą lekko brązowe, są gotowe. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blaszce do przestudzenia (dopiero wtedy się skleją).

Wystudzone ciastka od spodniej strony smarować roztopioną czekoladą i odkładać do stężenia czekolady, przy pomocy widelca można zrobić na niej wzorki.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8