Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: pomidory

niedziela, 18 grudnia 2016

 

Chłopska zapiekanka ziemniaczana, na zimowe dni idealna: ziemniaki, kiełbaska, żółty ser, dużo cebuli i śmietana. No i pomidory, żeby było trochę zdrowiej. Zapraszam :)

 

Zapiekanka z ziemniakami, cebulą, kiełbasą, pomidorami i żółtym serem

Inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 35x25cm):

  • 9 średnich ziemniaków
  • 270 g ulubionych kiełbasek
  • 4 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże pomidory
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie za cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i pokrojone w plastry kiełbaski. Usmażyć, aż kiełbasa lekko się zrumieni, a cebula zmięknie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek.

Na dnie natłuszczonej formy ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem i pokryć połową mieszanki kiełbasiano-cebulowej. Pokryć kolejną warstwą ziemniaków, znów oprószyć solą i pieprzem i pokryć resztą mieszanki. Pokryć resztą ziemniaków.

Pomidory umyć, pokroić w plastry (bez twardej „końcówki” na górze), położyć między ostatnią warstwę ziemniaków.

Śmietanę roztrzepać z jajkiem, wmieszać żółty ser, doprawić solą i pieprzem. Mieszanką pokryć wierzch zapiekanki. Piec w 190 stopniach ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

czwartek, 27 października 2016

 

Jak prosto i bez specjalnych składników odświeżyć nieco tradycyjne mielone? Na blogu mam już kilka propozycji, ale ta jest z nich wszystkich najbardziej banalna: mielone pomidorowe z dodatkiem ketchupu i koncentratu. Pyszne, wyraźnie pomidorowe. Zachęcam do eksperymentowania z tradycyjnymi daniami, tak mało wysiłku, a takie dobre :)

 

Kotlety mielone pomidorowe z ketchupem

Składniki (11 niedużych kotletów lub 8 sporych):

  • 500 g mielonego mięsa (użyłam szynki)
  • 2 duże jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 lekko czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek bułki tartej, lekko czubatych
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulkę drobno posiekać, wymieszać z mięsem. Dodać jajka, ketchup i koncentrat. Wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, aby z masy dało się formować kotlety. Jeśli trzeba, ponownie doprawić. Z masy formować spłaszczone kotleciki. Smażyć zobu stron na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku (nasmarowane uprzednio olejem). Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie był to szpinak z czosnkiem oraz puree ziemniaczane.

 

Smacznego!

 

wtorek, 04 października 2016

 

Znów po dłuższej przerwie, ale tak już może będzie. Zapraszam za to na dynię makaronową. O tej odmianie dyni słyszałam wielokrotnie, ale nigdy nie miałam okazji dorwać jej w żadnym sklepie. I tym razem nie byłam do końca pewna, czy wybrałam dobry okaz. Po przekrojeniu i wypestkowaniu nadal wyglądała jak zwyczajna dynia, nawet po upieczeniu było podobnie - dopiero, gdy zaczęłam skrobać ją widelcem, okazało się, że sukces!

Dynię podałam z mięsnym sosem pomidorowym, uproszczoną wersją sosu bolognese. Smakuje naprawdę pysznie - to taka wersja light Waszego ulubionego spaghetti ;). Zapraszam!

 

 

 

Dynia makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym

Przepis własny.

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa (moja miała niecałe 2,5 kg)
  • sól, pieprz, oliwa do polania, przyprawy (użyłam mieszanki przypraw do musaki)

Dynię przekroić wzdłuż na pół, łyżka usunąć pestki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę lub do czasu, aż widelec będzie miękko wchodził w dynię. Następnie widelcem skrobać dynię wzdłuż – powstawać będą nitki podobne do makaronu spaghetti. Postąpić tak z całą dynią aż do skorupy. Miąższ makaronowy włożyć do miski, doprawić do smaku.

Sos pomidorowy (4 porcje):

  • 1 kg passaty pomidorowej
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, przyprawy (użyłam oregano i mieszanki przypraw do musaki)

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmiażdżony czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać rozdrobnione mięso i smażyć do zarumienienia. Dodać passatę i cukier, gotować aż sos się nieco zredukuje. Doprawić do smaku.

Do talerzy rozkładać porcje dyni skropione oliwą, wymieszać z sosem pomidorowym.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 25 sierpnia 2016

 

Dziś prezentuję przepyszne naleśniki, które nadziałam pulled pork pieczonym w sosie pomidorowym z papryczką chili i czosnkiem oraz kukurydzą, żółtym wyrazistym serem i świeżym szczypiorkiem. Nie trzeba ich reklamować, wyszły naprawdę przepyszne. Polecam, polecam!

 

Naleśniki z pulled pork, sosem pomidorowym z chili, kukurydzą i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki na naleśniki (10 sztuk):

  • 3 duże jajka
  • 195 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 480 ml mleka wymieszanego z wodą (dowolnie)
  • olej

Wszystkie składniki prócz oleju zmiksować blenderem na gładką masę. Zostawić na 30 minut, następnie przemieszać. Patelnię do naleśników natłuszczać papierkiem zwilżonym olejem i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.

Pulled pork w sosie pomidorowym z chili:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki (ale z szynki również wychodzi)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 ostrej papryczki chili (bez pestek lub z pestkami, jeśli lubimy bardzo ostre)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, słodka papryka w proszku, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, umieścić w naczyniu żaroodpornym (niedużym). Passatę wymieszać z wodą, ketchupem, cukrem, drobno posiekanym chili i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać z mięsem w naczyniu. Nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszyć od razu do 160. Piec godzinę, następnie odkryć i piec następnie 4 godziny bez przykrycia, aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie porozdzielać włókna mięsa widelcami i włożyć z powrotem do wytworzonego sosu.

Ponadto:

  • 150 g żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
  • 200 g kukurydzy (waga po odsączeniu)
  • szczypiorek, ostra papryka

Naleśniki smarować na środku porcją mięsa, sypać kukurydzą, serem, posiekanym szczypiorkiem i ostrą papryką. Zawijać w rulony.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 16 sierpnia 2016

 

Na początku zapraszam na letnią sałatkę, podpatrzoną u Kasi Guzik, składającą się ze świeżego szpinaku, pomidorów, duszonej czerwonej cebuli i sera feta, z malinowym balsamico. A do tego - pieczone plastry batatów z przyprawami. Zapraszam...

 

 

Sałatka z pomidorami, duszoną cebulą, szpinakiem i fetą

Przepis z bloga Gotowanie cieszy, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garści liści szpinaku baby
  • 4 dobre pomidory
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego, u mnie malinowy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 60 g sera feta

Szpinak umyć, osuszyć. Ułożyć na talerzach lub w misce. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju do miękkości. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić gniazda i pokroić w półplastry. Ułożyć na szpinaku. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Ocet wymieszać z miodem, polać sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

Plastry batatów pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu, sól

Bataty obrać obieraczką, pokroić na dość cienkie plastry. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą, obok ułożyć nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w 220 stopniach ok. 10 minut lub do zrumienienia i miękkości (zależy od grubości plastrów), przewracając w trakcie.

 

Smacznego!

 

piątek, 01 lipca 2016

 

Mój ulubiony rodzaj makaronu - czyli makaron w domowym sosie pomidorowym, tym razem z czarnymi oliwkami, czosnkiem i cebulką. Pyszny, lekko, dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

 

Penne z Apulii z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 340 g makaronu penne
  • 800 g pomidorów z puszki krojonych lub 1 kg świeżych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 75 g po odsączeniu)
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić. Dorzucić czosnek, smażyć minutę. Dodać pomidory z puszki z całym sokiem (lub świeże pomidory: obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone). Przykryć i dusić 20 minut. Następnie odkryć, rozgnieść nieco tłuczkiem i  gotować kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać cukier, doprawić oregano i solą. Wmieszać makaron, gotować, aż oblepi się sosem. Wmieszać odsączone i pokrojone oliwki. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 27 czerwca 2016

 

Dzisiaj mam dla Was dwa letnie przepisy, jako że czas płynie, a ja muszę zabrać się za coś bardzo ważnego - mam jednak nadzieję, że moja sytuacja życiowa niedługo się ustabilizuje i będę mogła zaplanować, jak tym razem nie zmarnować tych letnich trzech miesięcy. To by mi się bardzo przydało.

Tymczasem zapraszam na pyszne danie z bobu: bób smażony w dużej ilości masła z szalotkami, kiełbaską, majerankiem i cząbrem. Nie powiem, żeby łuskanie kilograma bobu należało do moich ulubionych czynności, no ale czego się nie robi dla smaku.

Oraz - relish pomidorowy z cebulą, curry i octem balsamicznym - również pyszny, a za beznadziejne zdjęcie przepraszam, ale próbowałam w różnych miejscach mieszkania je zrobić i za każdym razem wychodziło tak samo źle.

Zapraszam więc i korzystajcie z lata!

 

 

Bób z kiełbasą, szalotkami i masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 300 g kiełbasy
  • 100 g masła
  • 250 g szalotek
  • sól, pieprz, cząber, majeranek

Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od ponownego zawrzenia. Odcedzić, obrać z łupinek.

Kiełbasę pokroić, cebulki obrać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulki i kiełbasę i smażyć, aż kiełbasa się wytopi i zrumieni, a cebulki zmiękną. Dodać bób, dusić po przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.

 

 

 

Relish pomidorowy z cebulą i curry

Przepis z bloga Mirabelki (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 500 g mięsistych, smacznych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 90 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 80 g cukru

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć pesteczki i gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dorzucić też posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać z olejem, octem i solą. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie całość rozgnieść lekko tłuczkiem. Dodać cukier, wymieszać i gotować kilkanaście minut, aż całość uzyska konsystencję ketchupu. Doprawić curry, musztardą, papryką, a jeśli trzeba, to dodatkowo solą lub cukrem – zależy od smaku naszych pomidorów. Przechowywać w lodówce lub pasteryzować.

 

Smacznego!

niedziela, 19 czerwca 2016

 

Zapraszam na obiad pachnący latem - bazyliowe naleśniki nadziewane bazyliowym pesto, mozzarellą i twarogiem. Podsmażane na patelni, aby ser w środku się roztopił. Do tego pieczone letnie pomidorki... Pysznie. Polecam!

 

Naleśniki bazyliowe z pesto, mozzarellą, twarogiem i pieczonymi pomidorkami

Przepis autorski.

Składniki (8 naleśników):

  • 320 ml mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju + nieco więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 doniczka bazylii (listki) lub 2 łyżki suszonej bazylii

Uwaga: przy użyciu bazylii świeżej otrzymamy zielone naleśniki, gdy użyjemy suszonej – będą to naleśniki z widocznymi zielonymi kawałkami bazylii.

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Następnie przemieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni, za każdym razem lekko natłuszczając ją papierkiem.

Pieczone pomidorki:

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pomidorki umyć, osuszyć, wymieszać z oliwą i umieścić w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu. Posolić, popieprzyć i piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Odcedzić z wytworzonego płynu.

Farsz:

  • 225 g mozzarelli
  • 200 g twarogu
  • 160 g pesto bazyliowego
  • sól, pieprz

Mozzarellę porwać, ugnieść razem z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki układać na talerzu, połowę smarować pesto i nakładać nadzienie, zwijać w koperty. Następnie odsmażać je na oliwie, aż ser się stopi. Podawać z pomidorkami.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 21 kwietnia 2016

 

Jako, że uwielbiam makarony i makaronowe zapiekanki, postanowiłam zrobić kolejny eksperyment z lazanią, tym razem przekładając płaty bazyliowym pesto, ricottą i czosnkiem, polewając pomidorowym sosem i posypując mozzarellą. Wyszło naprawdę pysznie. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wyraziste pesto i delikatną ricottę, musicie spróbować!

 

Lasagne z pesto bazyliowym, ricottą, sosem pomidorowym i mozzarellą

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 180 g płatów makaronu lasagne
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 500 g ricotty
  • sól, pieprz, czosnek (zmiażdżony lub w proszku), bazylia, 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 ml passaty pomidorowej

Ricottę rozgnieść widelcem z 3 łyżkami wody i niedużą ilością soli. Passatę wymieszać w garnku z oliwą i cukrem, doprawić sporą ilością soli, pieprzem, dużą ilością czosnku i bazylią (nie trzeba gotować ani redukować sosu, sam się „zrobi” podczas pieczenia ;)).

Makaron podgotować przez 2 minuty, odcedzić, uważać, aby się nie posklejał. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia wylać 3 łyżki sosu pomidorowego, na to rozłożyć 1/3 płatów. Posmarować połową pesto. Położyć równomiernie połowę sera, oprószyć czosnkiem. Czynność powtórzyć z drugą warstwą lasagne. Całość przykryć trzecią warstwą, oprószyć solą. Wylać równomiernie sos pomidorowy. Posypać startą mozzarellą. Piec w 190 stopniach ok. 35 minut, aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby, gdyby góra zbyt się rumieniła, przykryć folią).

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9