Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: papryka

wtorek, 06 grudnia 2016

 

Z lekkim opóźnieniem publikuję przepis na smakowitą tartę wytrawną. Na cieście francuskim, z mięsem mielonym w lekkim beszamelu i papryką. Do tego oregano, lekka sałatka... Pyszna propozycja na obiad, kolację lub przekąskę :)

 

Tarta francuska z mielonym mięsem w lekkim beszamelu, papryką i oregano

Przepis własny.

Składniki (8 kawałków):

  • 1 duży płat ciasta francuskiego z lodówki (ok. 300 g)
  • 450 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • sól, pieprz, oregano, nieco parmezanu
  • 3/4 płaskiej łyżki mąki pszennej (ja użyłam mielonego siemienia lnianego)
  • niecałe 1/2 szklanki mleka

Na olej wrzucić mięso mielone oraz posiekaną drobno cebulkę. Mięso smażyć na niewielkim ogniu, rozdrabniając drewnianą łyżką, aż przestanie być surowe, ale nie będzie się jeszcze rumienić. Mąkę lub siemię wrzucić do szklanki, dolać mleka do połowy szklanki i dokładnie rozrobić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż sosik zgęstnieje i pokryje mięso.

Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Pokroić na 8 prostokątów. Na ciasto równomiernie wyłożyć mięso.

W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda. Pokroić na paski i poukładać je równomiernie na kawałkach ciasta francuskiego. Wszystko oprószyć solą. Posypać sporą ilością oregano oraz parmezanem (niedużo). Piec w 200 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż boki ciasta będą rumiane.

 

Smacznego!

 

wtorek, 01 listopada 2016

 

Dziś chciałabym tylko podzielić się z Wami przepisem na moją wersję jednej z moich ulubionych potraw - placka po węgiersku. Chrupiące, duże placki ziemniaczane, w które zawinięty jest pyszny gulasz wołowy z papryką. Całość polana kwaśną śmietaną i podana z kiszonym ogórkiem. Nie muszę chyba nic więcej dodawać. Polecam!

 

Placek po węgiersku

Przepis powszechnie znany, moja wariacja.

Składniki na gulasz (4 porcje):

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 500 ml esencjonalnego bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • 1 łyżka słodkiej papryki, ostra papryka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę mięso. Zrumienić z każdej strony i przełożyć do rondla. Wlać bulion, zagotować i przykryć nie całkiem. Gotować godzinę. W międzyczasie usunąć gniazda z papryk, pokroić papryki w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować kolejne 1,5-2 godziny, aż mięso będzie całkiem miękkie, w razie potrzeby dolewając więcej wody, aby wszystko było pokryte. Następnie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Jeśli za mało jest wody (wyparowała), dolać. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i dodać do garnka. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Placki (4 duże sztuki):

  • 1200 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz, olej

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na patelni wielkości średnicy talerza obiadowego rozgrzewać olej i kłaść dość cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażyć na rumiano, delikatnie przewracać na drugą stronę i smażyć z drugiej.

Ponadto:

  • kwaśna śmietana
  • ogórki kiszone, pokrojone
  • ew. ketchup

Gorące placki składać na pół z gulaszem w środku. Podawać z kwaśną śmietaną i pokrojonym ogórkiem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 18 sierpnia 2016

 

Dziś makaron. Muszę przyznać, że wyjątkowo mi się udał, bo bardzo lubię pieczoną paprykę i pieczony czosnek. Do tego trochę świeżego szpinaku, który akurat miałam w lodówce, pokruszona feta i prażony słonecznik. Choć sos wygląda jak pomidorowy, nie ma w nim żadnych pomidorów, to tylko słodki smak papryki i aromat czosnku i dlatego uważam, że jest nietypowy - bo w większości podobnych sosów pomidory jednak się dodaje. A tutaj wyszło super i bez nich, dlatego polecam serdecznie wielbicielom pieczonej papryki i nie tylko!

 

Mafaldine corte z sosem z pieczonej papryki i czosnku, szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g makaronu krótkiego, np. mafaldine corte
  • 1,1 kg czerwonych papryk
  • 1,5 małej główki czosnku lub 1 duża
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 2 garści liści świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Z główek czosnku odciąć wierzch, ułożyć na blasze w łupinkach. Całość wstawić na górę piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut, przewracając raz, aż skórka na paprykach zmięknie i zrobi się lekko czarna. Następnie wyjąć, papryki włożyć do foliowego woreczka. Gdy ostygną, usunąć skórki (będą łatwo odchodzić). Przełożyć do miski. Wycisnąć też upieczony czosnek. Dodać olej i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z sosem. Dodać porwane listki szpinaku. Podgrzać, rozłożyć na talerze. Podawać posypane fetą i uprażonym słonecznikiem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

 

Ostatnio kupiłam po raz pierwszy kaszę bulgur. Chciałam sprawdzić, jak smakuje, poza tym jest podobno bardzo zdrowa, także postanowiłam wkomponować ją w tygodniowe menu. Wrażenia? Generalnie nic specjalnego, kasza jak to kasza, gryczana czy jaglana smakuje mi o wiele bardziej ;). Ale z dodatkami za to smakowała naprawdę pysznie. Słodka i miękka smażona papryka, maślane awokado, chrupiące pestki, mozzarella i dużo przypraw. Dużo smaku, zdrowia i koloru. Polecam więc serdecznie!

 

Kasza bulgur z awokado, papryką, pestkami, sosem sojowym i mozzarellą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duże awokado, dojrzałe
  • 5 łyżek ulubionego oleju
  • 50 g pestek dyni, słonecznika itp.
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • oregano, bazylia, świeża kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny lub 1 limonka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz

Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną kaszę przemieszać widelcem, wymieszać z łyżką oleju i sosem sojowym.

Paprykę pokroić (usunąć gniazdo), wrzucić na resztę tłuszczu i usmażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Awokado wydrążyć, pokroić w kostkę, dodać na patelnię z papryką. Całość skropić sokiem z 1/2 dużej cytryny lub 1 limonki. Dodać zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Dodać dużą ilość ziół (oregano, bazylii, kolendry) – najlepiej świeżych, wymieszać. Pestki podprażyć, wmieszać do warzyw na patelni. Dodać kaszę, wymieszać dokładnie i smażyć krótko razem.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać porwaną mozzarellę.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 22 marca 2016

 

Dziś przepis na wyjątkowo pyszne i niebanalne danie. Kaczka w stylu azjatyckim, a konkretniej - rozpływające się w ustach mięso z kaczych udek w gęstym sosie śliwkowo-imbirowym, podane z makaronem ryżowym i azjatyckimi warzywami z imbirem i sojowym sosem. Muszę nieskromnie przyznać, że danie wyjątkowo mi się udało, dlatego też polecam serdecznie i zapraszam na przepis ;)

 

Kaczka w sosie śliwkowo-imbirowym z makaronem ryżowym i chińskimi warzywami

Przepis autorski.

Składniki na kaczkę w sosie śliwkowym (3-4 porcje):

  • 2 duże udka kacze ze skórką (ok. 650 g)
  • sól, pieprz, imbir, słodka papryka, gałka muszkatołowa, czosnek
  • 80 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Udka oczyścić z resztek piór, wyciąć nieco tłuszczu. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posolić z obu stron, natrzeć przyprawami (wg uznania – sporo imbiru). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 1 godzinę, w połowie przewracając. Następnie zlać nadmiarowy tłuszcz, a udka przełożyć do garnka wraz z resztkami zeskrobanymi z blaszki. Dodać 300 ml wody, posolić i gotować ok. 1,5 godziny, w połowie przewracając. Następnie poszarpać mięso na kawałki, kości wyrzucić, płyn z gotowania kaczki zachować w garnku.

Do płynu z gotowania dodać powidła i miód, wymieszać trzepaczką. Wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki, dodać 3 łyżki sosu sojowego. Dodać skrobię rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia sosu, w razie czego dolewając nieco więcej wody (nie ma być za gęsty). Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem, papryką, czosnkiem, gałką i dużą ilością imbiru. Dodać mięso kaczki, wymieszać.

Ponadto:

  • 150-200 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 3 łyżki kaczego tłuszczu (wytopionego z nóżek)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, imbir
  • 350 g mieszanki warzyw chińskich (por, marchew, papryka, grzyby mun, bambus itp.)

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć. Wymieszać z dwiema łyżkami tłuszczu i dwiema łyżkami sosu sojowego. Warzywa rozmrozić, króciutko przesmażyć na reszcie tłuszczu – mają być chrupiące. Doprawić solą, imbirem i sosem sojowym (lekko). Podawać z kaczką i sosem.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 10 marca 2016

 

Makaron w stylu azjatyckim - gryczana soba z kurczakiem, aromatycznymi przyprawami i warzywami - porem, marchewką, papryką, pędami bambusa, grzybami mun... Do tego aromatyczny sos. I pyszne, pożywne danie gotowe. Polecam!

 

Soba z warzywami chińskimi i kurczakiem pięć smaków

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu soba
  • 400 g mieszanki warzyw chińskich (papryka, marchewka, grzyby mun, por, bambus)
  • 500 g  filetów piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego)
  • sól, pieprz

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju do zezłocenia. Dodać warzywa, przykryć i podgrzewać 10 minut na małym ogniu, aż się rozmrożą i lekko zmiękną – mają jednak pozostać jędrne. Odkryć, gotować do odparowania. Makaron ugotować, odcedzić, włożyć na patelnię, smażyć wszystko razem kilka minut. Oprószyć solą.

Sos:

  • 2,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków, lub po 1/2 łyżeczki anyżu, goździków, cynamonu, kozieradki i pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • woda

W szklance wymieszać przyprawy, cukier i skrobię. Dodać ocet i sos sojowy oraz wodę, aby szklanka była pełna. Doprawić solą. Sos wlać na patelnię ze składnikami i podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać jeszcze nieco wody, aby całość nie była zbyt gęsta. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

wtorek, 02 lutego 2016

 

Bardzo lubię tofu, choć tak rzadko je przyrządzam, głównie z braku dostępności i wysokiej ceny w specjalistycznych sklepach. Ale ostatnio udało mi się tanio je upolować, zaopatrzyłam się też w chiński makaron chow mein, sos sojowy i sezam. Tofu zaś zamarynowałam i usmażyłam w marynacie, dzięki czemu nabrało wyrazistego smaku. Do tego pieczarki i czerwona papryka - i pyszny domowy makaron w stylu azjatyckim gotowy. Polecam i zapraszam!

 

Chow mein z marynowanym tofu, pieczarkami, papryką i sezamem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu chow mein
  • 400 g tofu naturalnego
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 5 łyżek oleju (lub pół na pół z sezamowym)
  • 4 łyżki sezamu, uprażonego
  • 1,5 łyżki cukru, słodka papryka, czosnek w proszku, ostra papryka, imbir, sól, pieprz
  • sos sojowy

Tofu odsączyć dokładnie, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. W misce wymieszać łyżkę oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i czosnku i po dużej szczypcie ostrej papryki i imbiru. Tofu zanurzyć w marynacie i pokryć nią dokładnie, odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie usmażyć przez kilka minut wraz z całą marynatą, aż się zrumieni, nie odwracając często, aby się nie rozpadło. Przełożyć na talerz, umyć patelnię z resztek spalenizny.

Pieczarki pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnię z łyżką oleju. Posolić, zrumienić, a następnie dolać nieco wody i dusić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę, dusić razem do odparowania wody, a następnie zrumienić krótko. Przełożyć na talerzyk.

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić. Wrzucić na patelnię z resztą oleju, podsmażyć, mieszając. Dodać kilka łyżek sosu sojowego, cukier i nieco wody, wymieszać. Doprawić do smaku.  Gotować chwilę aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Wmieszać tofu, pieczarki i paprykę, podgrzać. Doprawić raz jeszcze, jeśli trzeba. Podawać posypane sezamem.

 

Smacznego!

 

sobota, 28 listopada 2015

 

Ostatnio postanowiłam zużyć chociaż woreczek brązowego ryżu, który leży u nas w domu od bardzo długiego już czasu i nikt go nie chce jeść. Przyrządziłam faszerowane papryki z nadzieniem z owego właśnie brązowego ryżu, fety, rodzynków i cynamonu. Generalnie smak nadzienia był bardzo dobry i ciekawy, jednak brązowy ryż popsuł efekt i nie polecam go nikomu. Oczywiście, fanatycy zdrowego żywienia odezwaliby się ze słowami, jaki to brązowy ryż jest pyszny i lepszy od zwykłego, ale od dawna już wiem żeby takich opinii nie słuchać. W każdym razie, zapraszam na danie, choć zaznaczam, że smak jest dość oryginalny i nie każdemu przypadnie do gustu :).

 

Papryki faszerowane brązowym ryżem z fetą, rodzynkami i cynamonem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 4 nieduże czerwone papryki
  • 100 g brązowego ryżu + bulion
  • 70 g sera feta
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano 

Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzch („kapelusz”), usunąć nasiona. Wydrążone papryki i kapelusze ułożyć na blasze. Piec 20 minut w 200 stopniach. Oprószyć lekko solą od środka.

Ryż ugotować w bulionie (25 minut), bulion zachować. Ryż odcedzić, poczekać chwilę, aż obeschnie i przełożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę, rodzynki, koncentrat i przyprawy, dosolić do smaku. Dodać oliwę i 1/2 szklanki bulionu (lub więcej, do uzyskania wilgotnej masy). Masą nadziać papryki, przykryć czapeczkami. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.

 

Smacznego!

 

piątek, 16 października 2015

   

 

Dziś zapraszam na naprawdę pyszny, błyskawiczny makaron z azjatycką nutą. Smażone mięso mielone z posiekaną cebulką i papryką, sos sojowy, cukier, dużo soku z cytryny, imbir, czosnek, chili... Pyszne i bogate w smak. Bez zbędnych wstępów, polecam gorąco!

 

Spaghetti ze smażonym mięsem mielonym z cytryną, imbirem, czosnkiem i chili

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 240 g makaronu spaghetti lub grubego makaronu azjatyckiego (np. chow mein, udon)

Makaron ugotować, odcedzić.

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić drobno posiekane cebulę i paprykę, smażyć chwilę. Dodać zmiażdżony czosnek i mięso i smażyć razem, mieszając, do zrumienienia. Dodać cukier, sok z cytryny i przyprawy oraz sos sojowy. Wymieszać, podgrzać. Dodać odcedzony makaron i dobrze wymieszać całość. Doprawić do smaku, jeśli trzeba dodając też więcej sosu sojowego.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 27 sierpnia 2015

 

Dziś zapraszam na obiad w pełnej krasie. Kurczak w pysznym sosie ze świeżych śliwek, z nutą cynamonu i papryki. Do tego - ożywcza surówka z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora i jabłkowego winegretu. Jeszcze tylko ryż i pyszny (błyskawiczny) obiad gotowy :)

 

Kurczak w sosie śliwkowym z nutą cynamonu i papryki

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, cynamon
  • 500 g śliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Kurczaka oczyścić, pokroić w duże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso z obu stron. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do miski – na patelni zostawić wszystkie soki. Wrzucić na nią umyte i pokrojone śliwki, smażyć chwilę. Następnie dodać wodę, przykryć i dusić kilka minut. Odkryć, dodać sok z cytryny, cukier i sos sojowy i redukować chwilę. Dodać kurczaka, doprawić do smaku solą, cynamonem i papryką (sporo). Zagęścić skrobią rozrobioną w łyżce wody. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem

Przepis własny.

Składniki (duża miska):

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sól, pieprz

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Pomidora i paprykę pokroić w małą kostkę, wymieszać z kapustą, solą i pieprzem. Olej, ocet i cukier wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4