Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: boczek

wtorek, 09 sierpnia 2016

 

W prezencie z Cypru dostałam od Mamy prawdziwy grecki ser halloumi. Postanowiłam przygotować go jak najprościej: usmażyłam więc w posypce z sezamu i podałam ze smażoną cebulą. Poza tym przedstawiam błyskawiczny klasyk, czyli śliwki w boczku. Zapraszam!

 

 

Ser halloumi grillowany z sezamem i smażoną cebulą

Pomysł własny.

Składniki (1 porcja):

  • 1 gruby plaster sera halloumi (ok. 50 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu

Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na olej i usmażyć, aż będzie rumiana. Ser obsmażyć z obu stron na patelni, pod koniec smażenia obtaczając w sezamie. Podawać z cebulką.

 

 

 

Śliwki w boczku

  • 10 mięsistych, suszonych śliwek
  • 5 plastrów wędzonego boczku

Plastry boczku pokroić na połowy wzdłuż. Każdym kawałkiem owinąć śliwki, spiąć wykałaczką. Smażyć na patelni, aż boczek się zrumieni, przewracając. Gdy już boczek lekko się wytopi, wyjąć wykałaczki, aby łatwiej dało się przewracać śliwki i smażyć dalej do chrupkości boczku. Można też upiec śliwki w piekarniku.

 

Smacznego!

wtorek, 02 sierpnia 2016

 

Pyszna sałatka. Słodko-słone połączenia, ser i owoce, czyli to, co lubię najbardziej. Tym razem - karmelizowane śliwki, ser turkusowy lazur, chrupiący bekon, włoskie orzechy. Więcej dodawać nie trzeba. Lekka i pełna smaku. Gorąco polecam!

 

Sałatka z karmelizowanymi śliwkami, niebieskim serem, bekonem i orzechami włoskimi

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 330 g niedużych fioletowych śliwek
  • 3 liście sałaty
  • 40 g cukru
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (u mnie: turkusowy lazur)
  • 90 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić wzdłuż na połówki. Wrzucić na patelnię wraz z cukrem i skarmelizować.

Na talerzu ułożyć porwaną, umytą i osuszoną sałatę, dodać śliwki. Sos z patelni zlać do miseczki. Bekon wytopić na patelni, ułożyć na śliwkach. Tłuszcz z patelni dodać do soku ze śliwek, dodać olej. Sosem polać sałatkę. Dodać pokruszony ser i uprażone, grubo pokrojone orzechy. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 20 czerwca 2016

 

Letni obiad po raz kolejny. Dziś proponuję makaron tagliatelle z kremowym puree z bobu ze śmietanką, oliwą, czosnkiem i oregano, a do tego - wysmażony na chrupiąco boczek. Bardzo lubię to połączenie. Pyszności :)

 

Tagliatelle w kremowym sosie z bobu z chrupiącym boczkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (3-4 porcje):

  • 210 g makaronu tagliatelle lub innych szerokich wstążek
  • 500 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą. Plastry boczku wytopić na suchej patelni. Gdy będą chrupiące, zdjąć z patelni, a na patelnię z wytopionym tłuszczem włożyć makaron, wymieszać.

Bób wrzucić na wrzątek, blanszować 3 minuty i odcedzić. Obrać z łupinek. Garść zostawić do dekoracji, a resztę następnie znów wrzucić na wrzątek i gotować ok. 15 minut lub do czasu aż będzie bardzo miękki. Odcedzić. Dodać zmiażdżony czosnek, oliwę, śmietankę, zmiksować na puree. Doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem, podgrzać. Podawać z plastrami chrupiącego boczku, udekorowane odłożonym bobem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 09 czerwca 2016

 

Tarte flambee to alzacki specjał, przypominający nieco pizzę, na wierzchu której znajduje się kwaśna, gęsta śmietana, dużo cebuli oraz boczku. W mojej wersji dodałam jeszcze sól, pieprz i nieco tartego sera. Od pizzy jednak różni tarte flambee to, że do ciasta nie dodaje się drożdży (choć niektórzy tak robią). Jest to bardzo cienko rozwałkowane ciasto - bystrzejsi zauważą, że jest to klasyczne ciasto pierogowe ;). A poza tym to cóż, zapiekanka smakuje pysznie, jest prosta do wykonania i bardzo tania. Zapraszam więc :)

 

Tarte flambee z boczkiem, cebulą, śmietaną i serem

Przepis stąd, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 250 stopni.

Ze składników zagnieść kulę ciasta (może być lekko klejąca), rozwałkować cienko i wylepić dużą formę lub dwie tartownice.

Nadzienie:

  • 2 cebule
  • 200 g boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g śmietany 18 % lub creme fraiche
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę lub paski, cebule w cienkie półplasterki. Wymieszać. Spód posmarować śmietaną, na to wyłożyć cebulę z boczkiem. Posypać serem, solą i pieprzem. Piec w 250 stopniach na dolnym poziomie piekarnika ok. 20 minut, aż spód zrobi się chrupiący, a wierzch rumiany.

 

Smacznego!!!

 

sobota, 21 maja 2016

 

Szybki makaron z pieczarkami, boczkiem, słodkim sosem oraz rozpływającym się camembertem. Najlepszy na świeżo, ale błyskawiczny do zrobienia! Polecam :)

 

Tagliatelle z camembertem, boczkiem, pieczarkami i słodkim sosem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • 250 g pieczarek
  • 70 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, czosnek
  • 1 krążek (120 g) sera camembert

Pieczarki umyć, pozbawić ogonków, pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojony w paseczki boczek i wytopić przez kilka minut. Dodać cukier, skarmelizować. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut, aż zwiędną. Wmieszać sos chili, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron. 100 ml wody z gotowania makaronu dodać na patelnię z dodatkami. Ugotowany makaron odcedzić. Wymieszać z zawartością patelni, zagotować i pogotować chwilę do zgęstnienia sosu. Jeśli trzeba, doprawić. Podawać gorące, z pokrojonym w trójkąty camembertem (aby ser się stopił).

 

Smacznego!

 

czwartek, 28 kwietnia 2016

 

Zdrowo i smacznie, czyli kolejny raz danie z kaszy - tym razem znów bulgur, z bazyliowym pesto, bobem, zielonymi szparagami, chrupiącym boczkiem i zrumienioną bułką tartą. Pysznie, zielono, wiosennie, co tu więcej mówić. Polecam :)

 

Kasza bulgur z pesto, bobem, szparagami, boczkiem i bułką tartą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g kaszy bulgur
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 450 g bobu
  • 10 szparagów zielonych
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek

Kaszę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z pesto, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Boczek pokroić w paski, wytopić na suchej patelni.

Bób ugotować, obrać. Szparagi: odłamać końcówki, ugotować (3 minuty), pokroić w kawałki. Bób i szparagi dodać na patelnię z boczkiem, dodać też kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku. Bułkę tartą zrumienić na oliwie. Posypać danie.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 31 stycznia 2016

 

Może i jako dziecko miałam dość dziwne upodobania kulinarne, odróżniające się od gustów swoich rówieśników. Ale w tym aspekcie nie różniłam się od nich wcale - nie znosiłam brukselki. Nie, żeby moja mama złośliwie przyrządzała ją jakoś często, wręcz przeciwnie, brukselkę na talerzu pamiętam jak przez mgłę. Ale kiedy już była, odkładałam ją w najdalszy zakątek talerza, odrzucał mnie już sam jej zapach.

Jakiś czas temu jednak stała się rzecz dziwna - nabrałam ogromnej ochoty na ową właśnie... brukselkę! I to nie było nawet tak, że nie pamiętałam jej smaku i chciałam skonfrontować się ze swoimi uprzedzeniami. Pamiętałam jej smak dokładnie - tylko, że obecnie czułam na języku, że całkowicie by mi on odpowiadał. Tak jakby odbieranie smaku brukselki zmieniło się z okropnej na smaczną w samym mózgu, bez kontaktu z produktem! Bardzo to dziwne. W każdym razie, parę dni temu zrealizowałam wreszcie swoje pragnienie i zakupiłam pół kilo brukselki. Podgotowałam ją, a następnie usmażyłam na patelni z chrupiącym boczkiem i włoskimi orzechami. Wyszła... pyszna! Przez cały dzień podjadałam z patelni po kilka pozostałych kapustek, aż w końcu nie zostało ani jednej ;). Z pewnością będę z brukselką eksperymentować teraz częściej - choć nie z tą rozgotowaną w zupie jarzynowej, której nienawidzę nadal ;). Polecam gorąco!

 

Brukselka smażona z boczkiem i orzechami włoskimi

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g brukselki
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Brukselkę umyć, odciąć końcówki i naciąć na krzyż. Wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować ok. 10 minut od ponownego zagotowania. Odcedzić.

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Boczek pokroić w paski, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać brukselkę, smażyć kilka minut. Wmieszać orzechy, doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

sobota, 16 stycznia 2016

 

A dziś, na szybko - szybkie, chłopskie jadło, czyli coś akurat dla mnie :D Smażone ziemniaczki z chrupkim boczkiem, czerwoną fasolą, doprawione czosnkiem i papryką. Czego tu nie lubić? Pysznie. I idealnie na zimę :)

 

Ziemniaki smażone z boczkiem i czerwoną fasolą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 puszka czerwonej fasoli                                                                                        
  • 100 g boczku w plastrach
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, bazylia

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować. Na patelnię wrzucić pokrojony w paski boczek i wytopić. Dodać oliwę i ziemniaki oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć je do zrumienienia.

Doprawić solą, pieprzem, bazylią, paprykami. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem maślanki.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 grudnia 2015

 

Pomysł na zimowy, szybki i rozgrzewający obiad lub kolację. Kasza gryczana ze smażonym na chrupko boczkiem, smażoną cebulką i suszonymi śliwkami. Do tego - dużo pieprzu, ciut soli... Chłopskie jadło, jednym słowem :). Dla chętnych - do podania kwaśna śmietana lub sos czosnkowy. Polecam!

 

Kasza gryczana z boczkiem, suszonymi śliwkami i cebulą

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g mięsistych, suszonych śliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać, aż obeschnie. Boczek pokroić i wrzucić na nagrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupki. Dodać do kaszy.

Cebule posiekać. Na patelnię z pozostałościami tłuszczu z boczku dolać olej, rozgrzać, zmniejszyć ogień i usmażyć cebule na rumiano. Dodać do kaszy wraz z całym tłuszczem. Dodać też posiekane grubo śliwki. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu.

 

Smacznego!

 

sobota, 29 sierpnia 2015

 

Dziś zapraszam na kotlety mielone po tuningu. Mocno przyprawione mięso nadziewane śliwką zawiniętą w plaster boczku, obsmażone na mocno rumiano. Mięso przenika dymnym smakiem śliwki oraz boczku, nabierając zupełnie nowego aromatu. Pyszna odmiana. Polecam!

 

Kotlety mielone ze śliwką w boczku

Przepis własny.

Składniki (8 kotletów):

  • 500 g mielonego mięsa z szynki
  • 1 duże jajko
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • 8 długich plastrów boczku
  • 8 suszonych śliwek
  • olej

Mięso wyrobić z jajkiem, 2-3 łyżkami bułki tartej, dużą ilością pieprzu i soli. Podzielić na 8 części. Każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku. Z porcji mięsa formować placki, na środek kłaść śliwkę w boczku i zawijać lekko spłaszczone kotlety.

Obtaczać je w reszcie bułki tartej. Smażyć na rumiano z obu stron na oleju, a następnie dopiekać 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

 

Smacznego!!!

 

 
1 , 2 , 3