Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: szparagi

czwartek, 28 kwietnia 2016

 

Zdrowo i smacznie, czyli kolejny raz danie z kaszy - tym razem znów bulgur, z bazyliowym pesto, bobem, zielonymi szparagami, chrupiącym boczkiem i zrumienioną bułką tartą. Pysznie, zielono, wiosennie, co tu więcej mówić. Polecam :)

 

Kasza bulgur z pesto, bobem, szparagami, boczkiem i bułką tartą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g kaszy bulgur
  • 150 g pesto bazyliowego
  • 450 g bobu
  • 10 szparagów zielonych
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek

Kaszę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z pesto, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Boczek pokroić w paski, wytopić na suchej patelni.

Bób ugotować, obrać. Szparagi: odłamać końcówki, ugotować (3 minuty), pokroić w kawałki. Bób i szparagi dodać na patelnię z boczkiem, dodać też kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku. Bułkę tartą zrumienić na oliwie. Posypać danie.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 17 marca 2016

 

Jak już nieraz mówiłam, uwielbiam wytrawne tarty. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne i wiosenne połączenie warzyw: zielonej cukinii, fasolki i szparagów, ze śmietaną oraz serem feta. Dodałam jednak pewną innowację: zamiast klasycznego kruchego spodu maślanego, zdecydowałam się na spód serowy z kremowego serka. Wyszedł pyszny i ciekawy, coś jak smak serowych ciasteczek kupowanych w cukierni. Polecam!

 

Tarta serowa z cukinią, fasolką, szparagami, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Składniki na spód serowy:

  • 200 g serka kremowego (np. philadelphia, Twój Smak)
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić prostokątną blachę (ok. 25x30 cm). Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

Wypełnienie:

  • 200 g fasolki szparagowej (waga po obraniu końcówek)
  • 10 szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi ugotować przez 5 minut w wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować, aby była al dente. Spód posmarować śmietaną, posypać ziołami i gałką. Rozłożyć warzywa, posypać pokruszoną fetą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 01 czerwca 2015

 

A dziś, na zakończenie mojego sezonu szparagowego, zapraszam na klasykę. Gotowane krótko szparagi, podane z jajkiem w koszulce i obłędnym sosem holenderskim. Uwielbiam ten sos - czego tu nie kochać, tłusty, puszysty, kremowy i wyrazisty w smaku. Robiłam tę potrawę już w zeszłym roku, oczywiście, jednak pamiętam, że przy porcji wykonywanej dla kogoś innego nie zrobiłam zdjęcia, a przy mojej - rozwaliło mi się jajko. Tym razem jest ładnie, zgrabnie i co najważniejsze - smacznie. Polecam!

 

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Przepis powszechnie znany.

Składniki (2 porcje):

  • 10 zielonych szparagów
  • sól, cukier
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu

Szparagi umyć, odłamać końcówki i ugotować – wrzucić na posolony i osłodzony wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Rozłożyć na talerzach.

W międzyczasie w garnku zagotować sporą ilość wody, dodać ocet i sól. Jajka kolejno wbijać do miseczki, a następnie delikatnie wkładać do ledwie gotującej się wody. Gotować, aż białko się zetnie (niedługo), zagarniając jajko łyżką cedzakową. Odcedzić. Ułożyć na talerzu. Podobnie postąpić z drugim jajkiem. Podawać z sosem holenderskim.

Sos holenderski:

  • 1 żółtko
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Masło roztopić w rondlu, nie studzić. Żółtko ubić z sokiem z cytryny, pieprzem, solą i malutką szczyptą cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać stopniowo gorące masło, wciąż ubijając, aż utworzy się gęsty, jasny sos. Podawać do szparagów i jajka.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 27 maja 2015

 

Kolejne danie wykonane z mojego ogromnego pęczka szparagów. Bez zbędnych wstępów:

makaron tagliatelle w niewielkiej ilości kremowego sosu ze śmietanki, z parmezanem, zielonymi szparagami, smażonym boczkiem (ważne, aby był dobrej jakości) i... jajkiem na miękko. To moja ulubiona część potrawy, czyli płynne żółtko tworzące pyszny sos. Smakowicie i pożywnie. Serdecznie polecam!

 

Tagliatelle ze szparagami, boczkiem, parmezanem i jajkiem na miękko w kremowym sosie

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g makaronu tagliatelle
  • 12 niegrubych zielonych szparagów
  • 80 ml śmietanki 18 lub 30 %
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 50 g chudego boczku wędzonego
  • sól, pieprz, estragon
  • 2 jajka

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Boczek pokroić w paski i wytopić na suchej patelni. Dodać makaron oraz śmietankę, wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i ugotować – wrzucić na posolony i osłodzony wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić, pokroić na kawałki i wmieszać do makaronu razem z parmezanem. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać do uzyskania gęstego sosu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i estragonem. Rozłożyć na talerze.

W międzyczasie jajko ugotować na miękko – włożyć delikatnie do gotującej się, osolonej wody i gotować 3,5-4 minuty (w zależności od wielkości jajka). Zalać zimną wodą. Następnie osuszyć, delikatnie obrać. Przekrojone na pół jajko położyć na porcjach makaronu, tak, aby wypływało z niego żółtko.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 22 maja 2015

 

Pierwsze, i zapewne ostatnie, zakupione w tym roku szparagi użyłam do pysznego quiche. Kruche, maślane ciasto pokryte masą ze śmietany i tartej cukinii z dodatkiem jajka, tarty żółty ser (cheddar), sól, pieprz i oczywiście - zielone szparagi. Pyszny lunch albo lekki obiad z dodatkiem w postaci sałatki. Polecam serdecznie!

 

Quiche ze szparagami, cukinią i serem

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko zagniatać palcami do uzyskania „kruszonki”. Zagnieść gładką kulę ciasta, dodając potrzebną ilość wody. Kulę schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem, a następnie ok. 10 minut bez (do leciutkiego zrumienienia).

Farsz:

  • 1/2 pęczka zielonych dość dużych szparagów (ok. 8 sztuk)
  • 250 g cukinii
  • 1 duże jajko
  • 200 g śmietany 18 %
  • 60 g żółtego sera, startego (o wyrazistym smaku, u mnie cheddar)
  • sól, pieprz, słodka papryka, oliwa z oliwek

W misce trzepaczką wymieszać jajko ze śmietaną oraz serem. Dodać startą na dużych oczkach cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wylać na podpieczony spód. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Posmarować lekko oliwą. Następnie odciąć końcówki powstałych szparagów – długie fragmenty z główkami ułożyć na tarcie w kształcie gwiazdy, a krótkie – zatopić między nimi w masie. Całość oprószyć pieprzem i słodką papryką. Piec w 170 stopniach ok. 30 minut, aż szparagi staną się miękkie, a farsz stężeje.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 24 maja 2014

 

Dziś - szybko, aby zdążyć jeszcze przed końcem Akcji Szparagowej - przepis na lekką i zdrową sałatkę. Tak - ja też czasem jem takie rzeczy, powiem więcej - sałatka naprawdę mi smakowała. A to dlatego, że uwielbiam szparagi, kocham też awokado no i oczywiście - pyszne jajko w koszulce z płynnym żółtkiem (które udało mi się wreszcie opanować - trening czyni mistrza :)), mniam. Każdy ma na to swoją metodę, osobiście próbowałam kilkakrotnie metody z wirem i nie wyszło mi ani razu, także proponuję bezpieczniejszy pomysł. Do tego lodowa sałata, podsmażona szynka parmeńska, młoda cebulka ze szczypiorem, tarty parmezan i sos miodowo-musztardowy. Świetny pomysł na lekki, letni lunch lub kolację. Polecam serdecznie!

 

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, szynką i sosem miodowo-musztardowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 10 szparagów
  • 1/3 główki małej sałaty lodowej
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 plastry szynki – w typie parmeńska, szwarcwaldzka itp.
  • sól, pieprz
  • 1 mała, młoda cebulka ze szczypiorem
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na sałacie. Szynkę porwać, zrumienić krótko na suchej patelni, aż stanie się chrupiąca, pokruszyć na sałatę. Szczypior z cebulką umyć, posiekać i rozłożyć na talerze.

Sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy zwykłej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Składniki sosu umieścić w miseczce, doprawić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce i wymieszać z 1/3 sosu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 225 stopniach ok. 10-12 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Resztą sosu polać po porcjach sałatki. Gotowe szparagi wyjąć z pieca, lekko przestudzić, pokroić na kawałki i rozłożyć na talerze. Oprószyć jeszcze raz lekko solą.

Jajka w koszulkach:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

W garnku zagotować dużą ilość wody, dodać sól i ocet. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby woda ledwo się gotowała. Jajka kolejno wbijać do miseczki – tak, aby nie uszkodzić żółtka. Następnie wkładać ostrożnie do wody, tak, aby miseczka dotykała tafli – a następnie energicznym ruchem przechylać miseczkę. Gotować ok. 2 minuty, w trakcie można zagarniać łyżką cedzakową białko, aby ładnie okryło żółtko. Wyłowić łyżką cedzakową, poczekać, aż odcieknie z wody i rozłożyć na talerze. Podawać od razu, posypane tartym serem.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 17 maja 2014

 

Jestem bardzo zadowolona z tego, co napisałam w poprzedniej notce. Tak. Dodać chciałam jeszcze tylko kilka rzeczy. O tym, jak śmieszne są komentarze "znawców" pod przepisami znanych bloggerów: "ciasto godne polecenia", "bez fajerwerków", "nic specjalnego". Na serio, jeśli doświadczona w pieczeniu bloggerka publikuje jakiś autorski przepis, znaczy to, że jest to przepis dobry i ciasto jest na bardzo dobrym poziomie. A takie komentarze, naprawdę, to może wstawiać osoba naprawdę znająca się na pieczeniu, o wrażliwym podniebieniu, a nie laik nie znający się na wyszukanych ciastach. Cóż, może każdy chce choć przez chwilę poczuć się jak "znawca" - szkoda, że to tak nie działa :). A jeśli ktoś nie dorósł do tego, by doceniać różnorodne smaki, np. kremy różnych rodzajów, a nie tylko oklepane mascarpone... Niech się za to po prostu nie bierze :). I tyle :)

Kolejna sprawa to żałosna kwestia "odgapiania " - nie będę mówić o setkach blogów, które jedynie "zgapiają" przepisy ze znanych serwisów, nie wykazując ani krztyny własnej inwencji. Powiem za to o innych: takich, na których autorzy widocznie ściągają pomysły z autorskich przepisów znanych bloggerek - zmieniając jedynie trochę sposób przygotowania albo składniki kremów. Oczywiście, nie podając potem źródła inspiracji. Nie będę podawać adresów tych stronek, choć bardzo mnie korci. Szkoda też, że nie wszyscy to dostrzegają. Powiedzieć mogę tylko jedno - żałosne :).

***************

A dziś, w sezonie szparagowym, przedstawiam pyszny i prosty makaron. Tagliatelle z olejem z orzechów włoskich (który dostałam w prezencie od Mamy :)), z prażonymi włoskimi orzechami i parmezanem... Pyszna prostota. Polecam gorąco!

 

Tagliatelle ze szparagami, olejem z orzechów włoskich, parmezanem i orzechami

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 180 g makaronu tagliatelle
  • 5-6 szparagów
  • 5 łyżek oleju z orzechów włoskich
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 5 łyżek wody z gotowania makaronu
  • 50 g tartego parmezanu lub pecorino

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić  (1/4 szklanki wody zostawić) i trzymać w cieple. Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni.

W międzyczasie zagotować w garnku osoloną wodę ze szczyptą cukru. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (same odłamią się w odpowiednim miejscu) i włożyć do wody główkami do dołu. Przykryć i gotować 4 minuty – po tym czasie powinny być już gotowe, można dodatkowo sprawdzić widelcem, nie mogą jednak gotować się zbyt długo. Odcedzić, pokroić na kawałki. Główki zostawić. Resztę kawałków wymieszać w garnku z makaronem, wodą i olejem z orzechów, dodać 3/4 sera. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, podgrzać i rozłożyć na talerze. Posypać prażonymi orzechami i resztą sera, ozdobić główkami szparagów.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 31 maja 2013

 

I'm in the city you hated
My eyes are falling
Counting the clicks with the living dead
My eyes are red

I keep coming back here where everything

slipped

************

Dziś, na zakończenie Akcji Szparagowej, prezentuję kolejną moją propozycję na wykorzystanie tego przepysznego warzywa. Kolejną - ale chyba najlepszą ze wszystkich ;). Zapiekanka z makaronu lasagne, z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem puree z bobu i gałki muszkatołowej. Do tego duszone na maśle warzywa - szparagi, cukinia, bób i cebulka oraz suszone pomidory. Wszystko dodatkowo podkręcone serem feta i doprawione estragonem (wpasował się idealnie - dobry miałam pomysł :D), a także kuminem i bazylią. Przepyszne danie, kremowe, zdrowe, lekkie, wiosenne... Bardzo gorąco polecam!

 

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w sieci i książkach, ostateczna wersja - autorska.

 

Składniki (3 porcje)

Warzywa:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała, młoda cebulka
  • 400 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • sól, szczypta cukru
  • estragon, kumin

Bób ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15-25 minut (należy sprawdzać, czy już jest gotowy). Odcedzić, zostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie obrać. Odłożyć 1/2 szklanki bobu i rozgnieść na puree, resztę pozostawić w całości.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie wrzucić na osolony i posłodzony wrzątek i podgotować przez 2 minuty. Pokroić na kawałki.

Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie cukinię, podsmażać przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć kolejne 3 minuty, a następnie wrzucić szparagi, bób oraz zmiażdżony czosnek. Wymieszać delikatnie i smażyć warzywa jeszcze ok. 4 minuty. Po tym czasie doprawić solą, estragonem i kuminem, wmieszać posiekane suszone pomidory.

Sos beszamelowy z puree z bobu:

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa
  • puree z bobu przygotowane punkt wcześniej

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i leciutko zasmażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko, wciąż mieszając, na niewielkim ogniu, aż do uformowania gładkiego, gęstego sosu. Dodać puree z bobu, dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić lekko solą oraz gałką muszkatołową.

Ponadto:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • estragon, bazylia

Makaron podgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku, a następnie rozłożyć osobno na blacie, tak aby się nie posklejał.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym rozłożyć 3 pierwsze płaty lasagne, przykryć warstwą sosu beszamelowo-bobowego. Na to wyłożyć połowę warzyw i posypać 1/3 sera. Przykryć trzema kolejnymi płatami, posmarować następną warstwą sosu. Na to wyłożyć resztę warzyw i posypać serem. Następnie wyłożyć ostatnie płaty makaronu i przykryć resztą beszamelu. Posypać resztą fety, a także estragonem oraz bazylią. Piec w 190 stopniach przez ok. 25 minut.



Smacznego! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 28 maja 2013

 

To. I może jeszcze parę innych rzeczy. Może.

**************

Sezon szparagowy już nie będzie trwał zbyt długo, kończy się również szparagowa akcja na Durszlaku. Dlatego też dziś, szybko, publikuję kolejny przepis z tymi pysznymi warzywami.

Frittata - czyli swoisty rodzaj omletu, dopiekanego w piekarniku. Ze szparagami, wędzonym łososiem oraz serem feta. Szybki pomysł na pyszne śniadanie czy też lunch. Polecam gorąco!

 

Przepis własny.

 

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 250 g szparagów
  • 30 g sera feta
  • 40 g wędzonego łososia
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka masła

Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Wrzucić je na osolony i osłodzony wrzątek i podgotować przez ok. 2 minuty. Następnie odcedzić, pokroić na kawałki. Łososia i fetę również pokroić na kawałeczki.

Jajka ubić mikserem wraz ze śmietanką na puszystą masę. Doprawić lekko solą (naprawdę lekko, gdyż łosoś i feta już są słone). Malutkie naczynie żaroodporne umieścić na gazie, roztopić w nim masło, dodać masę jajeczną i smażyć ok. 2 minuty, zgarniając z brzegów surową masę, aby podsmażyć frittatę. Wyłożyć szparagi, łososia, fetę, posypać pieprzem. Smażyć jeszcze ok. 1 minutę i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 15 minut, aż całość się zetnie. Można podawać z dodatkowymi szparagami.



Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

poniedziałek, 27 maja 2013

 

Na tej wyspie nie ma rycerzy, wszyscy kłamią.

************

Uwielbiam szparagi, od zawsze. Czy to te konserwowe, podane w postaci zawiniętych w szynkę roladek z kremowym serkiem, czy też - te najlepsze, majowe, świeże. W zeszłym roku prezentowałam bardzo ciekawą szparagową sałatkę, a i w tym przygotowałam kilka pozycji na niestety tak krótki sezon szparagowy.

Dziś publikuję jedną z nich. Makaron pappardelle podany z kremowym sosem śmietanowo-serowo-cytrynowym, ze szparagami i chrupiącą posypką - gremolatą: z usmażonego na oliwie, pokruszonego chleba, czosnku oraz skórki z cytryny. A na wierzch - tarty parmezan. Danie kremowe, aromatyczne - pyszne. Polecam bardzo gorąco!

 

Przepis autorski.

 

Składniki (2 porcje):

  • 170 g makaronu pappardelle
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • pęczek zielonych szparagów (ok. 450 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki tartego parmezanu + więcej do posypania
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • spora szczypta cukru

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, trzymać w cieple.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. W garnku zagotować wodę z cukrem i szczyptą soli. Na wrzątek wrzucić szparagi i gotować je ok. 4 minuty – po tym czasie będą już odpowiednio miękkie, dla pewności można sprawdzić widelcem. Odcedzić, pokroić na spore kawałki (każdego szparaga na 3 części), wymieszać z oliwą.

W rondelku wymieszać śmietankę, ser oraz sok z cytryny. Zagotować, a następne podgrzewać krótko na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Gremolata czosnkowo-cytrynowa:

  • 1 duża kromka chleba (najlepiej czerstwego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Chleb pokroić na kawałeczki, upiec lub podsmażyć na suchej patelni, aby stał się chrupki. Następnie pokruszyć, wymieszać ze skórką z cytryny, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią mieszankę, wymieszać i podsmażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż całość stanie się chrupka (należy jednak uważać, aby nie przypalić gremolaty.

Makaron wymieszać z gorącym sosem oraz częścią szparagów. Rozłożyć na talerze. Dodać dodatkowe szparagi (najlepiej dekoracyjne główki), posypać gremolatą oraz dodatkowym parmezanem.

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2