Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: arbuz

piątek, 12 czerwca 2015

 

Jako, że w poniedziałek i wtorek piszę dwa egzaminy, a nie zamierzam spędzić całego pięknego weekendu w książkach i powtarzam stopniowo (np. teraz), nie mam czasu na pisanie długich notek - lecz pragnę zaprezentować Wam bardzo pasujący do obecnej pogody przepis.

Orzeźwiający chłodnik, wariacja na temat gazpacho - pomidorowo-arbuzowy z z czosnkiem, chili, fetą i bazylią. Specyficzny w smaku, nie dla tradycjonalistów, ale jeśli lubisz eksperymenty w kuchni - mnie smakował bardzo! Polecam :)

 

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe z czosnkiem, chili i fetą

Przepis własny.

Składniki (2-3 porcje):

  • 370 g pomidorów malinowych (waga po obraniu)
  • 350 g miąższu z arbuza
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka prażonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • 3/4 kajzerki
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
  • 80 g sera feta, pokrojonego w kostkę

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Z arbuza wyciąć miąższ, wypestkować, pokroić. Cebulę i czosnek pokroić. Wszystko włożyć do garnka, dodać orzechy i zblendować na gładką masę. Dorzucić bułkę, poczekać, aż wchłonie płyn i ponownie zblendować. Dodać cukier, doprawić do smaku solą, pieprzem i sporą ilością chili. Włożyć do lodówki, aż porządnie się schłodzi. Podawać posypane fetą oraz bazylią, z grzankami lub białą bagietką.

 

Smacznego! :)