Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: tofu

wtorek, 02 lutego 2016

 

Bardzo lubię tofu, choć tak rzadko je przyrządzam, głównie z braku dostępności i wysokiej ceny w specjalistycznych sklepach. Ale ostatnio udało mi się tanio je upolować, zaopatrzyłam się też w chiński makaron chow mein, sos sojowy i sezam. Tofu zaś zamarynowałam i usmażyłam w marynacie, dzięki czemu nabrało wyrazistego smaku. Do tego pieczarki i czerwona papryka - i pyszny domowy makaron w stylu azjatyckim gotowy. Polecam i zapraszam!

 

Chow mein z marynowanym tofu, pieczarkami, papryką i sezamem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu chow mein
  • 400 g tofu naturalnego
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 5 łyżek oleju (lub pół na pół z sezamowym)
  • 4 łyżki sezamu, uprażonego
  • 1,5 łyżki cukru, słodka papryka, czosnek w proszku, ostra papryka, imbir, sól, pieprz
  • sos sojowy

Tofu odsączyć dokładnie, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. W misce wymieszać łyżkę oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i czosnku i po dużej szczypcie ostrej papryki i imbiru. Tofu zanurzyć w marynacie i pokryć nią dokładnie, odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie usmażyć przez kilka minut wraz z całą marynatą, aż się zrumieni, nie odwracając często, aby się nie rozpadło. Przełożyć na talerz, umyć patelnię z resztek spalenizny.

Pieczarki pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnię z łyżką oleju. Posolić, zrumienić, a następnie dolać nieco wody i dusić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę, dusić razem do odparowania wody, a następnie zrumienić krótko. Przełożyć na talerzyk.

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić. Wrzucić na patelnię z resztą oleju, podsmażyć, mieszając. Dodać kilka łyżek sosu sojowego, cukier i nieco wody, wymieszać. Doprawić do smaku.  Gotować chwilę aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Wmieszać tofu, pieczarki i paprykę, podgrzać. Doprawić raz jeszcze, jeśli trzeba. Podawać posypane sezamem.

 

Smacznego!