Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kruszonka

czwartek, 06 października 2016

 

Czekoladowa szarlotka z pianką - czyli kruche ciasto kakaowe, starte jabłka z odrobiną wanilii, pianka z białek i kruszonka ze startego ciasta na wierzch. Takie proste, a takie dobre :)

 

Szarlotka czekoladowa z pianką i czekoladową kruszonką

Przepis własny.

Składniki na kruche ciasto kakaowe (forma ok. 25x35 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 200 g masła, zimnego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 duże żółtka

Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodać resztę składników i zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Schłodzić w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec w 180 stopniach przez 10-15 minut.

Jabłka:

  • ok. 1200 g jabłek
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku, zależy od rodzaju użytych jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cytrynę, wanilię i cukier do smaku oraz skrobię. Masę wyłożyć na podpieczony spód (jeśli z jabłek wypłynęło sporo soku, nie wykładać go na ciasto, aby spód nie namókł).

Piana:

  • 3 duże białka
  • 150 g cukru, szczypta soli

Białka ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Wyłożyć równomiernie na jabłka. Na wierzch zetrzeć jak kruszonkę resztę ciasta. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

niedziela, 08 maja 2016

 

Ileż to razy słyszeliście od babci, koleżanki, mamy czy też sami mówiliście: "jakoś dziś mi to ciasto, co zawsze nie wyszło, nie wiem czemu, może zły dzień mam, produkty jakieś trefne albo krasnoludki weszły mi do piekarnika?" ;)

Otóż mam zamiar powiedzieć bardzo prostą rzecz. Pieczenie ciast, robienie deserów to po prostu CHEMIA. Oczywiście, jest jeszcze fantazja, kreatywność, pomysł, ale mówię w tym momencie o najbardziej podstawowych czynnościach przygotowywania, mieszania, pieczenia itp. Żeby dobrze upiec jakieś ciasto czy zrobić deser, trzeba zrozumieć, na jakiej zasadzie to wszystko się dzieje.

Np. gdy wkładamy nieschłodzoną tartę do piekarnika, zanim mąka zwiąże ciasto, roztapiające się masło "ściągnie" boki w dół i tarta skurczy się i opadnie. Lub mój ulubiony przykład - masło: gdy dodamy je do kremu, NIE MA OPCJI żeby krem ten się rozrzedził - gdy tak się stanie, wystarczy go chłodzić i na powrót się zagęści bo NIE MOŻE być inaczej - masło, chłodząc się, ZAWSZE stężeje.

Otóż to - potrzebna jest WIEDZA. Wyobraźcie sobie chemika, który konstruuje bombę, nie wiedząc, na jakiej zasadzie to robi i posługując się w ciemno jakąś instrukcją znalezioną na blogu o pirotechnice ;). Korzystając z intuicji i metody naszych babć zawsze będzie zdarzało się „coś" - dziś mi ciasto nie wyszło, a bo nie zawsze wychodzi, a bo to od pogody zależy" czy czegoś innego ;). Oczywiście, nie zawsze musimy wiedzieć, co zawiniło - czasem potrzebujemy nieźle się namyśleć, aby do tego dojść, ale przyczyna jest zawsze. Otóż to nie jest żadna magia, a chemia, więc jak zrozumie się mechanizm działania i będzie go przestrzegać, wszystko powinno wyjść ok ;).

A na deser, po długiej przerwie notabene, zapraszam na maślane ciasto drożdżowe z maślano-cukrową polewą, kruszonką i rabarbarowym sosem. Wiosennie :)

 

Drożdżowy placek maślany z kruszonką i sosem rabarbarowym

Przepis na placek z książki Cukiernia Lidla (z małymi zmianami), na sos – własny. UWAGA: przepis na b. małą keksówkę.

Składniki (keksówka ok. 21x10 cm):

  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 20 g cukru
  • 40 ml mleka, ciepłego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 25 g masła, stopionego

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zostawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Żółtko utrzeć z resztą cukrów na puch.

Następnie do miski wsypać mąkę, sól, dodać gotowy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka i roztopione masło. Zagnieść ciasto i porządnie wyrobić (10 minut). Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Palone masło z cukrem:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru

Masło i cukier umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu kilka minut, aż się skarmelizuje.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i wylepić nim natłuszczoną blaszkę. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Następnie ciasto wyjąć z lodówki, polać mieszanką masła i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w blaszce na 30 minut.

Kruszonka:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g mąki pszennej

Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 30-35 minut.

Sos rabarbarowy:

  • 120 g czerwonego rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 płaska łyżka skrobi

Rabarbar umieścić w garnku z cukrem i 3 łyżkami wody i gotować kilkanaście minut, aż zmięknie i częściowo się rozpadnie. Skrobię rozrobić w 1/2 szklanki wody i dodać do garnka. Gotować do zgęstnienia, w razie czego dodając nieco więcej wody. Sosem polewać ciasto.

 

Smacznego!

 

środa, 02 marca 2016

 

Zanim wszędzie na dobre pojawią się wielkanocne przepisy, proponuję przepis na pyszną, domową szarlotkę z pianką i kruszonką. Klasyczna, jak u mamy czy babci... Bo nie zawsze trzeba jeść jakieś wymyślne ciasta i desery ;) Wyszła pyszna. Polecam!

 

Szarlotka z pianką i kruszonką

Przepis inspirowany wieloma różnymi, finalna wersja własna ;).

Składniki na kruche ciasto (blaszka 25x35 cm):

  • 3 szklanki (480 g) mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałeczki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść gładką kulę ciasta (w razie potrzeby dodając odpowiednią ilość śmietany). Podzielić na 2 części – jedną nieco większą od drugiej. Obydwie kule schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie większą częścią wylepić natłuszczoną blaszkę, ponakłuwać i podpiec w 180 stopniach przez 20 minut.

Jabłka:

  • 1500 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1/4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Podlać odrobiną wody i dusić, aż zmiękną. Dodać cukier, dusić chwilę do skarmelizowania. Rozgnieść z grubsza tłuczkiem, wmieszać cynamon i sok z cytryny. Dodać skrobię i podgrzewać chwilę do zgęstnienia.

Piana:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z solą, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. 2 łyżki rozsmarować na podpieczonym spodzie (aby uniknąć namoknięcia).Wyłożyć jabłka, a na nie resztę piany. Na górę zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego! :)

 

niedziela, 07 czerwca 2015

 

Truskawki już w połowie sezonu. Ani się obejrzę, a już ich nie będzie. A tymczasem kupiłam je tylko jeden raz.

Oprócz zjedzenia miski ze śmietaną i cukrem, przyrządziłam sobie makaron z koktajlem truskawkowym (a właściwie koktajlową zupę ;)) oraz - ten oto pyszny, kremowy deser.

Truskawki w occie balsamicznym (które przedstawiałam kiedyś przy okazji millefeuille), delikatny krem mascarpone oraz maślana kruszonka. Najlepsza prostota, wszystko pasuje do siebie idealnie i smakuje jak najlepsze lato ;). Gorąco polecam!

 

Pucharki z truskawkami balsamico, kremem mascarpone i maślaną kruszonką

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g truskawek
  • 3/4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Truskawki umyć, odszypułkować,  270 g pokroić na kawałki. Resztę (kilka truskawek) przekroić na pół, odłożyć. Wymieszać z cukrem i octem balsamicznym, odstawić do lodówki na 15 minut.

Kruszonka maślana:

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g masła, posiekanego
  • 65 g cukru
  • ziarenka wanilii

Składniki wymieszać, formując palcami duże kawałki kruszonki. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozsypać na blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut – lub do lekkiego zezłocenia. Całkowicie wystudzić.

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru, szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Białko ubić na sztywną pianę z solą, następnie dodać łyżkę cukru i ubijać do uzyskania gęstej piany. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i cytryną. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wmieszać ubite białko. Odstawić krem do lodówki.

W pucharkach umieścić truskawki z sosem balsamicznym, na to wyłożyć krem mascarpone i posypać kruszonką. Udekorować odłożonymi truskawkami.

 

Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 25 maja 2015

 

Dawno nie było na blogu nic słodkiego, a więc chyba dziś najwyższy czas. Jako, że sezon na rabarbar już się kończy, jako blogerka kulinarna nie wypadało, żebym nie przygotowała z nim ani jednego wypieku. Zapraszam więc na smakowite kruche ciasto z waniliowym creme patissiere, rabarbarem i kokosową kruszonką. Proste i pyszne. Ciacho nie jest mocno słodkie, a więc jeśli ktoś szuka porażającej słodyczy, powinien dodać więcej cukru. Polecam serdecznie!

 

Kruche ciasto z rabarbarem, crème pâtissière i lekko kokosową kruszonką

Przepis inspirowany tym, efekt – autorski.

Kruche ciasto maślane (średnia blaszka, ok. 30x40 cm):

  • 200 g masła, zimnego
  • 320 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki prócz jajka umieścić w misce, siekać nożem, a następnie palcami formować kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie podzielić na pół. Połowę schować do lodówki, a resztę rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę. Schłodzić ponownie. Podpiekać przez 20 minut w 180 stopniach.

Crème pâtissière (przepis z Moich Wypieków):

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 34 g mąki pszennej
  • 34 g mąki ziemniaczanej

Mąkę, żółtka i 150 ml mleka zmiksować blenderem na gładką masę. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Następnie zmniejszyć palnik i dodać do garnka masę mączną. Podgrzewać, wciąż mieszając trzepaczką, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Wystudzić, umieszczając na powierzchni kremu folię, aby nie utworzył się kożuch.

Ponadto:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Wymieszać w misce z cukrem i mąką.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować krem budyniowy. Następnie posypać kawałkami rabarbaru. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą  część ciasta. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Wystudzić.

 

Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 01 czerwca 2014

 

Dziś - na szybko, przedstawiam pierwsze w sezonie moje ciasto z truskawkami. Wilgotny, miękki, wilgotny murzynek, do tego świeże truskawki i kakaowa kruszonka. Prosto, pyszne, polecam gorąco!

 

Murzynek z truskawkami i kakaową kruszonką

Przepis autorski.

Składniki (keksówka):

  • 1 czubata szklanka mąki + 1 łyżka
  • 3/4 - 1 szklanka cukru
  • 2 jajka, żółtka i białka osobno
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200-300 g truskawek

W garnku stopić masło, dodać wodę, cukier i kakao i wszystko wymieszać, podgrzewając, do otrzymania gładkiej masy. Przestudzić. Następnie dodać żółtka, wanilię i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać do masy mikserem na najniższych obrotach, w trzech partiach. Truskawki umyć, odszypułkować. 3/4 owoców pokroić w kawałki i wmieszać do masy (na oko – nie może ich być za dużo). Ciasto wyłożyć do natłuszczonej keksówki i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut – w tym czasie przygotować kruszonkę. Resztę truskawek pokroić na połówki.

Kruszonka kakaowa:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mąki

Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę, jeśli trzeba dodać więcej cukru do smaku, mąki bądź masła dla konsystencji. Ciasto po 10 minutach wyjąć z piekarnika, ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec jeszcze ok. 50 minut, do suchego patyczka.



Smacznego! :))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 17 listopada 2013

 This world is gonna burn, burn burn burn
As long as we're going down

http://www.youtube.com/watch?v=qL8GoS-PNTk

*******************

Choć ostatnimi czasy zwłaszcza piekę bardzo rzadko, nie może przecież być jesieni bez chociaż jednej, kruchej, maślanej szarlotki. Tym razem jednak zamiast klasycznego wypieku zdecydowałam się na ciasto podobne bardziej do amerykańskiego apple pie, bowiem na spód zdecydowałam się użyć mało słodkiego, maślanego ciasta kruchego pâte brisée. Na to - solidna porcja pysznych, karmelizowanych w maśle, gęstych jabłek z cząstkami owoców... Maślana kruszonka - i oczywiście cynamon. Pysznie, jesiennie... Polecam gorąco!

 

Tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Przepis na kruche ciasto maślane niesłodkie (pâte brisée) autorstwa P. Hermé, ja jedynie dodałam nieco więcej cukru oraz trochę mniej soli; przepis na jabłka w maślano-cynamonowym karmelu i cała koncepcja deseru – autorskie.

Składniki (tartownica ok. 28 cm)

Pâte brisée – (ciasto kruche niesłodkie) P. Hermé:

  • 375 g masła, o temp. pokojowej
  • 1,5 łyżeczki soli (w oryginale: 2)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki drobnego cukru (w oryginale: 2 łyżeczki)
  • 100 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej

Do tarty zużyjemy około 3/4 ciasta z podanych proporcji, resztę należy zamrozić lub użyć do innych wypieków.

Posiekane w kostkę masło włożyć do miski i ucierać grzbietem drewnianej łyżki. Dodać sól, cukier i żółtko. Następnie wolnym strumieniem wlewać mleko do masy maślanej, wciąż ucierając. Powoli wsypywać do tego mąkę. Połączyć wszystko łyżką, a następnie ręką. Na podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i szybko wyrobić. Uformować kulę ciasta i włożyć ją na 2 godziny do lodówki do schłodzenia. 1/4 z ciasta odłożyć (jak pisałam wyżej), resztę zaś zawinąć w folię.

Po tym czasie ciasto wyjąć. 1/3 schować do zamrażarki, resztę zaś rozwałkować między dwoma kawałkami folii aluminiowej i wałkiem przenieść do natłuszczonej i wysypanej bułką tartownicy. Wylepić ciastem formę i wstawić z powrotem do lodówki.

Jabłka w maślano-cynamonowym karmelu:

  • 5 sporych jabłek, odmiany „szarlotkowej” (np. renety)
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki mleka

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w niewielką kostkę.

Na dużą patelnię wsypać cukier. Skarmelizować go (do jasnego koloru), nie mieszając (ważne!). Następnie dodać pokrojone w kawałeczki masło. Na tym etapie karmel zbryli się w grudki, należy więc dalej go podgrzewać, potrząsając patelnią, aż utworzy się gładki sos. Dodać jabłka oraz wodę, wymieszać, aby owoce pokryły się karmelem. Smażyć kilka minut, a następnie przykryć pokrywką i dusić kolejne kilka minut. Usunąć pokrywkę i prażyć owoce kolejne minuty, aż staną się miękkie, lecz całkiem się nie rozpadną. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie za pomocą praski do ziemniaków rozgnieść jabłka, pozostawiając jednak gdzieniegdzie kawałki owoców. Skrobię rozrobić w mleku. Dodać do masy jabłecznej, wymieszać i gotować chwilkę do zgęstnienia.

Ponadto:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Na ciasto, którym wylepiona jest tarta, wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć równomiernie karmelizowane jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta – tę 1/3, którą należało schować wcześniej do zamrażarki. Tartę piec ok. 45-60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem. Najlepsza oczywiście smakuje na ciepło ;).

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 07 lipca 2013

 

Szybko i krótko. Ostatnio tylko tak się da.

Ponieważ akcja truskawkowa na Mikserze zbliża się ku końcowi, publikuję dziś już ostatni przepis na ciasto z tymi owocami w roli głównej.

Chciałam od dawna zrobić proste kruche z owocami. Ale musiałam oczywiście dodać coś od siebie. Maślane ciasto zrobiłam więc w wersji kakaowej, zaś po warstwą truskawek umieściłam warstwę czekoladowego budyniu. Na to czekoladowa kruszonka... Pyszności! Polecam ;).

 

Inspiracja: przepis stąd, ja jednak wszystko zrobiłam po swojemu: kruche ciasto, budyń, nadzienie, owoce itp. Podaję finalnie własną wersję.

 

Kruche maślane ciasto kakaowe (forma ok. 25x35cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 200g masła
  • 150 g cukru

W misce wymieszać mąkę, kakao i cukier, następnie dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść szybko, formując kruszonkę, a później gładką kulę ciasta. Połowę włożyć do lodówki, połowę zaś rozwałkować na prostokąt wielkości formy. Formę natłuścić i wysypać bułką, a następnie przełożyć do niej rozwałkowane ciasto, wyrównując. Podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Ponadto:

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (takiego na 500 ml mleka), niesłodzonego
  • 370 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyń przygotować w 350 ml mleka (czyli mniej niż na opakowaniu) z dodatkiem 3 łyżek cukru. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Na warstwie ciasta w foremce  rozsmarować budyń, na niego położyć truskawki. Oprószyć cukrem pudrem. Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut, umieszczając blachę na dole piekarnika.

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 19 maja 2013

 

Dziś prezentuję zwykłe można by rzec ciasto - zwykłe, ale za to pyszne. Proste, domowe. Kojarzące się z latem, kuchnią babci i rodzinnymi spotkaniami. Ciasto z rabarbarem - ucierane, maślane. Z najlepszą kruszonką - nie suchą, odpowiednio słodką i maślaną. Przepyszne. Polecam gorąco!

 

Proporcje składników z przepisu na ciasto od Kasi (klik), ja jednak nie ubijałam białek, wmiksowałam zaś całe jajka (nie przepadam za zbytnio puszystymi ciastami). Rabarbar, kruszonka oraz połączenie – pomysł własny.


Składniki (dość długa keksówka):

  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300-400 g rabarbaru + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mąki

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Rabarbar umyć, oskrobać, osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Umieścić je w misce, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić, aż lekko puści sok.

Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do ciasta. Wlać waniliowy ekstrakt i wszystko jeszcze raz dokładnie utrzeć mikserem. Masę przełożyć równomiernie do natłuszczonej i wysypanej bułką formy.

Z miski z rabarbarem wylać resztki soku, które z niego wyciekły. Wymieszać z 1 łyżką mąki i wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce.

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 60 g cukru pudru

Z podanych składników zagnieść kruszonkę, formując ją palcami (można ewentualnie stopić masło i wtedy zrobić kruszonkę, dla niektórych jest to wygodniejszy sposób). Wysypać ją równomiernie na ciasto z rabarbarem. Całość piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć z pieca i wystudzić.

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 08 maja 2013

 

Jestem zmęczona. Życiem. Ale nie mogę być teraz zmęczona. Dlatego oszczędzę jeszcze swoje siły i daruję sobie jakiekolwiek wstępy.

Ostatnio publikowałam przepis na pyszne mleczne bułeczki. Jednak ciasto, z których były pieczone, wykorzystałam częściowo również do innego celu - a mianowicie: upiekłam drożdżówki. Jakiś czas temu kupiłam sobie rano przepyszną drożdżówkę - z budyniem, ogromną ilością lukru i kruszonki. Była świeżutka, jeszcze ciepła, niezwykle miękka - wręcz uginała się pod dodatkami. Jej smak chodził za mną przez parę dni, aż w końcu sama postanowiłam upiec w domu podobne drożdżówki. Postawiłam właśnie na mleczno-maślane ciasto drożdżowe - nie lubię bowiem tradycyjnych, suchych drożdżówek, a właśnie te miękkie i wilgotne. W środek drożdżówki włożyłam sporą porcję waniliowego budyniu, zaś całość obsypałam dużą ilością kruszonki i polałam lukrem. Jak wyszło? Naprawdę pysznie! Jestem z siebie dumna, bo nie czuję się wciąż pewnie w drożdżowych wypiekach, ale te drożdżówki rodzinie także bardzo smakowały. Bardzo gorąco polecam!

 

Przepis na bazę: mleczne bułeczki podawałam już tutaj (klik), pochodzi z tego bloga. Ja jednak użyłam świeżych drożdży zamiast suszonych i znacznie zwiększyłam ilość cukru. Kruszonka, budyń i reszta – autorskie.


Składniki (10 małych drożdżówek):

  • 290 g mąki pszennej
  • 125 g mleka
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suszonych)
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 5 g soli
  • 63 g masła, miękkiego
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką śmietanki, do posmarowania drożdżówek

W miseczce umieścić mleko, dodać 1/2 łyżeczki cukru i wkruszyć drożdże. Rozczyn przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny porządnie się spienić – jeśli tak się nie stanie, krok należy powtórzyć z nową porcją drożdży i mleka. Jeśli używamy drożdży suszonych, krok ten pominąć.

W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, dodać gotowy rozczyn (lub suszone drożdże), wymieszać. Następnie wbić jajko, znów wymieszać. Dodawać po kawałku miękkiego masła, ucierając hakiem do ciasta drożdżowego. Uformować gładkie ciasto i porządnie wyrabiać przez ok. 15 minut (najlepiej hakiem do ciast drożdżowego miksera). Ciasto po tym czasie będzie gładko odchodzić od rąk. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 10 równych części, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.

Budyń waniliowy:

  • przygotowany np. z tego przepisu (klik) – pomijając masło i dodając nieco więcej mleka
  • lub też przygotowany kupny budyń waniliowy
  • mleko i cukier do wykonania budyniu – nieco mniej mleka niż na opakowaniu (jeśli używamy kupnego)

Zrobić dość gęsty budyń, zostawić do przestudzenia.

Podrośnięte ciasto na bułeczki formować w okrągłe placuszki, a następnie w środku każdego robić szerokie wgłębienie. Rozkładać drożdżówki na blasze i nadziewać je przestudzonym budyniem. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 50 g cukru

Z podanych składników przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach. Wyrośnięte drożdżówki posypywać hojnie kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia (ale tylko lekkiego - drożdżówki mają pozostać mięciutkie).

Lukier:

  • 12 lekko czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mleka lub śmietanki

Cukier puder i mleko utrzeć na gładki, dość gęsty lukier. Smarować nim jeszcze ciepłe drożdżówki.



Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2