Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: żelatyna

wtorek, 30 sierpnia 2016

 

Zapraszam na szybką i nie taką zwyczajną tartę. Kruche, chrupiące, maślane ciasto wypełnione po brzegi śliwkowym kremem z bitą śmietanką, udekorowane rozetkami kremu i przybrane świeżymi śliwkami. Pod koniec śliwkowego sezonu musiałam zrobić ten deser :). Polecam serdecznie!

 

Tarta z puszystym kremem śliwkowym i świeżymi śliwkami

Przepis autorski.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 40 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Ze składników zagnieść gładką kulę ciasta, wylepić nim natłuszczoną formę (dół i boki, dość wysoko). Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie podziurkować i piec w 180 stopniach ok. 20 minut, pierwsze 8 minut z obciążeniem. Wystudzić całkowicie, wyjąć z formy.

Składniki na mus śliwkowy (wyjdzie nieco więcej niż potrzeba):

  • 300 g fioletowych śliwek + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 300 ml kremówki 30 %

Śliwki umyć, odpestkować, zmiksować blenderem z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny. Żelatynę zalać wodą tylko do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia, a następnie rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Dodać łyżkę musu śliwkowego, wymieszać, a następnie wymieszać z resztą musu. W międzyczasie kremówkę ubić na sztywno. Dodawać do musu śliwkowego w trzech partiach, mieszając energicznie. Gotowy mus wyłożyć na spód po brzegi, a następnie wycisnąć fantazyjnie na górę.

Ponadto:

  • 3 fioletowe śliwki

Śliwki umyć, odpestkować, pokroić. Udekorować tartę. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 07 sierpnia 2016

 

Dziś na blogu wreszcie coś bardziej skomplikowanego i wysublimowanego niż krążki cebulowe, ale nadal prosto i szybko: puszysty jogurtowy mus z sosem brzoskwiniowym. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie jogurt Fantassia Mousse. Oczywiście, nie wyszło identycznie, bo tamten deser spulchniany jest azotem czy Bóg wie czym, w każdym razie czymś, do czego ja nie mam dostępu, ale miało być po prostu podobnie i smakowicie - i tak właśnie wyszło. Polecam na leniwy niedzielny deser :)

 

Mus jogurtowy z sosem brzoskwiniowym

Przepis na mus z MW, pomysł podania deseru – własny.

Składniki na mus jogurtowy (ok. 4 pucharki):

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g kremówki 30 lub 36 %
  • 9 g żelatyny + 3 łyżki wody
  • 40 g cukru pudru, wanilia

Żelatynę namoczyć w wodzie. 100 g jogurtu podgrzać, dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować). Przestudzić. Następnie wymieszać z resztą jogurtu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder i wanilię. Wymieszać w trzech turach z jogurtem. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie rozłożyć do pucharków.

Sos brzoskwiniowy:

  • 300 g puree z brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Puree z brzoskwiń zagotować, dodać cukier. Do gorącego puree dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić całkowicie. Gdy sos zacznie tężeć, wyłożyć na jogurtowy mus.

 

Smacznego!

 

środa, 15 czerwca 2016

 

Jeśli chodzi o galaretki, nie jestem aż tak wymagająca - choć faktem jest, że od kupnych jedzonych w dużej ilości trochę bolą mnie zęby. Dlatego ostatnio, gdy kupiłam truskawki, a w domu nie miałam ani jajek, ani żadnego nabiału, z którego mogłabym wyczarować jakiś deser, postanowiłam zrobić domowe galaretki truskawkowe. Błyskawiczne do przygotowania, słodkie do tego stopnia, jak lubimy, pełne owoców - pyszne. Uwaga: w oryginalnym przepisie mowa jest o obtaczaniu ich w cukrze - nie wiem, możecie próbować, gdy ja próbowałam, cukier na galaretkach roztapiał się dosłownie w dwie sekundy. Możecie spróbować wymieszać glukozę ze skrobią ziemniaczaną i w takiej mieszance obtaczać galaretki lub po prostu użyć kokosa czy mielonych migdałów.

Drugi deser truskawkowy to również coś niezwykle prostego i ekspresowego - krem truskawkowy tylko z truskawek, kremówki i cukru pudru. Jest on delikatnie truskawkowy, ale nie radzę zwiększać ilości owoców - chyba, że chcecie dodać do kremu żelatyny; w mojej wersji są to idealne proporcje, aby krem zachował sztywność bez dodatku żelatyny czy fixu. Przy okazji chciałabym dodać, że do kremu użyłam śmietanki 30 % Mleczna Dolina z Biedronki - na wielu blogach naczytałam się, jaka to beznadziejna śmietanka i jak zepsuła komuś ciasto. Otóż NIE - mnie ta śmietanka ubiła się bez wysiłku na idealnie gęsty krem. Także nie warto obwiniać firmy śmietanki za kulinarne niepowodzenia - wystarczy poćwiczyć swój warsztat :) Zapraszam na przepisy!

 

 

Krem truskawkowy z bitej śmietanki, najprostszy

Przepis autorski.

Składniki:

  • 450 ml kremówki 30 %, bardzo zimnej
  • 70 g cukru pudru, lub do smaku
  • 150 g truskawek

Kremówkę ubić na mocno sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Truskawki rozgnieść blenderem na mus z małymi kawałeczkami owoców, jeśli trzeba, dosłodzić do smaku.

 

 

 

Galaretki truskawkowe w cukrze

Przepis z Moich Wypieków (klik).

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 25 g żelatyny
  • cukier puder wymieszany ze skrobią lub mielone wiórki kokosowe/migdały do obtaczania

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Truskawki rozgnieść blenderem na mus. Dodać cytrynę i cukier, zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać napęczniałą żelatynę, podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować. Następnie masę wylać do wyłożonej folią przezroczystą formy kwadratowej (ok. 18x18). Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce do stężenia. Następnie kroić w prostokąty. Bezpośrednio przed jedzeniem obtaczać w cukrze lub wiórkach/migdałach.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 07 czerwca 2016

 

Po świetnym weekendzie wrócić trzeba do rzeczywistości, niestety. Może ten serniczek choć trochę umili mi nastrój, może umili go i Wam - dwukolorowy kremowy sernik na zimno z truskawkami - jedna warstwa jest mocno truskawkowa, druga bardziej śmietankowa, obie pyszne. Do tego polewa z kwaśnej śmietany i ciasteczkowy spód. Smak lata - polecam!

 

Sernik na zimno truskawkowy dwukolorowy z białą czekoladą i kremówką

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g masła

Herbatniki pokruszyć w blenderze, wymieszać z miękkim masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Schładzać przez 30 minut w lodówce.

Masa serowa:

  • 250 g twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 150 ml kremówki 30 %
  • 300 g truskawek
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 75 g białej czekolady
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Twaróg umieścić w misie miksera razem ze śmietanką, ubić na sztywną masę. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. 2 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Następnie pogrzać do rozpuszczenia – nie gotować. Czekoladę zahartować łyżką masy, zmiksować do masy. Tak samo postąpić z żelatyną.

Pozostałe 1/2 łyżeczki żelatyny zalać łyżką wody, odstawić na kilka minut, rozpuścić, nie gotować. Truskawki rozgnieść na mus. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3/4 musu truskawkowego, do drugiej 1/4. Następnie dodać do każdej z części cukru pudru do smaku. Pozostałą żelatynę zahartować łyżką masy z większą ilością truskawek, zmiksować razem. Na spód herbatnikowy wyłożyć jaśniejszą masę, a na nią ciemniejszą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Polewa śmietanowa:

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 % (kwaśnej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki

Wymieszać, rozprowadzić po serniku. Udekorować truskawkami.

 

Smacznego!

 

piątek, 13 maja 2016

 

Dziś prezentuję Wam bardzo lekki deserek ;) - bezy pina colada! Kruche gniazdka bezowe z odrobiną bitej śmietany, ananasową frużeliną i wiórkami kokosowymi. Powiew tropików w polski dzień! :) Polecam serdecznie!

 

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną, frużeliną ananasową i kokosem

Przepis na gniazdka z Moich Wypieków, frużelina i całość – pomysł autorski.

Składniki na bezy (16 małych gniazdek):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać sok z cytryny. Ozdobną tylką wyciskać na papier do pieczenia nieduże gniazdka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Frużelina ananasowa:

  • 1,5 puszki ananasa (waga całej puszki 540 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ananasy pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z cytryną, cukrem i szklanką wody. Zagotować. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody, gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1 łyżce wody, dodać do garnka. Podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować! Całkowicie wystudzić, schłodzić w lodówce.

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Gniazdka napełniać bitą śmietaną, na to kłaść frużelinę. Posypać wiórkami. Jeść od razu po przyrządzeniu.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 01 maja 2016

 

Witam urlopowo i wiosennie :) Jako, że na dworze piękna pogoda, a myśli wędrują już w kierunku późnowiosennym, przygotowałam na majówkę pyszną kremową charlotte. To francuski deser składający się z kremu bądź musu otoczonego biszkoptami ladyfingers. U mnie jest to kwaskowy mus malinowy i aksamitny, jasnoróżowy krem mascarpone z malinami. Pysznie i wiosennie. Ulubione smaki mojej Mamy :) Zapraszam!

 

Charlotte z musem malinowym i malinowym kremem mascarpone

Przepis z MW (klik), podaję po modyfikacjach.

Składniki (tortownica ok. 18 cm):

  • 200 g biszkoptów ladyfingers (do tiramisu)
  • cukier puder, orzechy włoskie, czerwone owoce, różowy cukier do dekoracji

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty lekko poucinać od dołu po skosie, aby swobodnie stały w tortownicy, i poukładać na stojąco, tworząc obręcz.

Mus malinowy:

  • 350 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Maliny umieścic w garnuszku, dodać cytrynę i cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok (lub: rozmrożą się, gdy mrożone). Rozgnieść blenderem na mus. Uwaga: jeśli pesteczki w malinach nam przeszkadzają, można przetrzeć mus przez sito, ja tego nie robiłam. Dodać żelatynę, podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga: nie gotować). Odstawić do ostudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie łyżkę bitej śmietany wmieszać do musu malinowego, aby go zahartować; potem całą śmietanę dodać do musu i wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć (w międzyczasie mieszać) – gdy już lekko stężeje, wyłożyć ją do środka formy, pomiędzy biszkopty, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę, aż mus będzie prawie stężały.

Krem malinowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 130 ml kremówki 30 lub 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 150 g malin (mogą być mrożone)

Maliny umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż puszczą sok (lub się rozmrożą). Zmiksować blenderem. Dodać żelatynę, podgrzewać, aż się rozpuści (mieszając) – nie gotować. Odstawić do przestudzenia.

Mascarpone umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i kremówką. Ubić na gęsty i sztywny krem. Następnie łyżkę kremu wmiksować do malin, aby go zahartować. Dodać całość malinowego musu do kremu mascarpone, zmiksować, jeśli trzeba, dosłodzić. Krem wyłożyć równomiernie na stężały mus malinowy. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż deser całkowicie stężeje.

Następnie delikatnie usunąć obręcz tortownicy, deser przełożyć na paterę. Udekorować cukrem pudrem, owocami, orzechami itp., można przewiązać wstążeczką.

 

Smacznego!!!

 

środa, 27 kwietnia 2016

 

Kiedyś próbowałam już przygotować domową piankę a`la Mleczko Ptasie, Alpejskie Mleczko itp. Wyszła mi wtedy bardzo smaczna, ale całkowicie koślawa i wyglądająca okropnie ;). Ostatnio postanowiłam przygotować ją innym sposobem, zadbać o lepszy wygląd i zdjęcia i... oto jest! Delikatna, kremowa pianka waniliowa, pokryta warstwą gorzkiej czekolady. Sprężysta, rozpływająca się w ustach. Nie smakuje identycznie jak kupna, jest lżejsza. Ponieważ moim ideałem jest mocno kremowe Alpejskie Mleczko, będę jeszcze próbować w przyszłości przygotować piankę podobną do niego. Dziś jednak zostawiam Was z tym przepisem i polecam serdecznie!

P.S. Poprzedni, starszy przepis na piankę znika z menu bloga, można znaleźć go poprzez wyszukiwarkę.

 

Rajski Puszek waniliowy (jak Mleczko Ptasie), delikatny

Przepis stąd (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 5 białek
  • 100 g masła
  • 140 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 180 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła

Mleczko i masło stopić w garnku, przestudzić, dodać wanilię. Żelatynę zalać 100 ml wody, odstawić do napęcznienia.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej masy.

Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia, a następnie cienkim strumyczkiem dodawać do białek, wciąż miksując (nie można robić tego za szybko, bo masa się zbryli). Na koniec wmiksować masę mleczno-maślaną.

Masę wylać do dużej blaszki wyłożonej folią przezroczystą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie pokroić w kostki.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z masłem, przestudzić. Gdy będzie letnia, ale nadal płynna, smarować nią ścianki kosteczek pianki – uwaga: za ciepła rozpuści pianki. Odstawić do lodówki do stężenia.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 23 listopada 2015

 

Tort ten wymyśliłam sobie już dawno temu, a że jest idealny na obecny przełom jesieni i zimy/Bożego Narodzenia, postanowiłam wreszcie go wykonać :). Wyszedł dokładnie taki, jak sobie zaplanowałam. Półkruche blaty korzenne, jabłkowa frużelina i cynamonowy krem mascarpone. Mocno korzenny, kremowy i delikatny. Pyszny! Gorąco polecam - zarówno jako słodkość umilającą obecne, zimowe dni, jak i jako pierwszą moją propozycję na tegoroczne Święta :).

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od kremu, a całość się przegryzie.

 

Tort Pierniczkowe Jabłko

Przepis autorski.

Składniki na kruche blaty piernikowe (tortownica 18 cm):

  • 150 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 g zimnego masła, w kawałkach
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i przyprawą. Dodać jajko i masło. Całość siekać nożem, a następnie formować palcami kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić w lodówce. Następnie podzielić na trzy równe części. Jedną część rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Postępować tak samo z resztą blatów. Wszystkie całkowicie wystudzić, schłodzić.

Frużelina jabłkowa:

  • 250 g jabłek (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • 2 łyżki cukru (lub więcej, zależy od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka żelatyny, namoczona w 2 łyżkach wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Obrane i wypestkowane jabłka pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondlu z cukrem, wymieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać skrobię rozrobioną w wodzie, podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać wodę. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik. Frużelina nie ma być zbyt gęsta – w razie potrzeby dodać więcej wody. Wmieszać sok z cytryny i cynamon. Odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce.

Krem cynamonowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Mascarpone i śmietankę (mocno schłodzone) umieścić w naczyniu, ubić do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać przyprawy i cukier puder.

Ponadto:

  • pierniczki korzenne
  • cynamon

Na paterze bądź talerzu umieścić pierwszy blat. Posmarować go 1/3 kremu, wyłożyć frużelinę. Postępować podobnie z resztą blatów. Górę ozdobić pierniczkiem i cynamonem. Wstawić tort do lodówki do stężenia.

 

Smacznego! *-*

 

poniedziałek, 21 września 2015

 

Ostatnio przywiozłam sobie z domu Desery mistrza Herme i parę dni temu zrobiłam z tej książki prosty, ale wykwintny i niebanalny deser. Mus czekoladowo-malinowy, ale... nie składa się on z warstw musu z malin i czekolady. Malinowe puree znajduje się... w środku musu czekoladowego, nadając czekoladzie kwaskowy, malinowy smak! Takiego musu jeszcze nie jedliście. Polecam serdecznie :)

 

Mus malinowo-czekoladowy

Przepis P. Herme, od siebie dodałam cukier, zamieniłam jeżyny na maliny.

Składniki (4-8 pucharków):

  • 90 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 150 g malin, przetartych przez sito
  • 100 g cukru
  • 300 g śmietanki 36 %, mocno zimnej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Śmietankę 36 % ubić na sztywno, odstawić do lodówki. Maliny wymieszać z cukrem i żelatyną i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i żelatyny. 90 ml śmietanki zagotować, dodać pokruszoną czekoladę. Odczekać 2 minuty, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Owoce i czekoladę wystudzić.

Do bitej śmietany dodać masę czekoladową i owocową (przestudzone) i wymieszać dokładnie szpatułką do uzyskania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce. Nałożyć do pucharków i schładzać kilka godzin.

 

 

Smacznego!

czwartek, 17 lipca 2014

 

Po tygodniu urlopu, nadal w nastroju relaksu, wracam na bloga :). Zapraszam więc na pyszny i efektowny deser, który zrobiłam jeszcze przed wyjazdem.

Kula truskawkowa, z truskawkową galaretką i wypełniona waniliowym kremem... Prezentuje się genialnie i wbrew pozorom nie wymaga aż tyle pracy. Polecam gorąco

 

Kula truskawkowo-waniliowa z galaretką

Luźna inspiracja: ten i podobne przepisy, podaję własną wersję.

Składniki (średnio głęboka miska ok. 21 cm):

  • 1 opakowanie biszkoptów języczków (savoiardi)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 600 g truskawek (około)

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, zostawić do przestudzenia, aby zaczęła tężeć. Miskę wyłożyć szczelnie folią aluminiową, truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki.

Połówki truskawek kolejno maczać w tężejącej galaretce i wykładać nimi miskę – od dołu ku górze, na dole układając małe, a później coraz większe połówki. Po uzyskaniu „truskawkowej miski” włożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć i resztę galaretki wylać w szczeliny między owocami – będzie ona szybko zastygać na zimnej misce. Włożyć całość do lodówki.

Wypełnienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 lub 30 %
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku
  • 2 garści pokrojonych drobno truskawek

Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka, zagotowując mleko z 3 łyżkami cukru. Zostawić do całkowitego przestudzenia, nakrywając powierzchnię folią, aby nie utworzył się kożuch.

Śmietankę ubić na sztywno, a następnie wmiksować przestudzony budyń i wanilię. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzoną wmiksować do masy, dodać również owoce i zmiksować, aby część rozpadła się w masie, ale w większości pozostały kawałki truskawek. Miskę z truskawkami wyjąć z lodówki, wyłożyć do niej całą masę. Wierzch wyłożyć biszkoptami – w razie potrzeby łamiąc je na pół, będzie to „dno” ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc do stężenia. Następnego dnia delikatnie obrócić miskę do góry nogami, usunąć ją i odkleić delikatnie folię. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego! :))

 

 
1 , 2