Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: frużelina

piątek, 13 maja 2016

 

Dziś prezentuję Wam bardzo lekki deserek ;) - bezy pina colada! Kruche gniazdka bezowe z odrobiną bitej śmietany, ananasową frużeliną i wiórkami kokosowymi. Powiew tropików w polski dzień! :) Polecam serdecznie!

 

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną, frużeliną ananasową i kokosem

Przepis na gniazdka z Moich Wypieków, frużelina i całość – pomysł autorski.

Składniki na bezy (16 małych gniazdek):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać sok z cytryny. Ozdobną tylką wyciskać na papier do pieczenia nieduże gniazdka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Frużelina ananasowa:

  • 1,5 puszki ananasa (waga całej puszki 540 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ananasy pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z cytryną, cukrem i szklanką wody. Zagotować. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody, gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1 łyżce wody, dodać do garnka. Podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować! Całkowicie wystudzić, schłodzić w lodówce.

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Gniazdka napełniać bitą śmietaną, na to kłaść frużelinę. Posypać wiórkami. Jeść od razu po przyrządzeniu.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 23 listopada 2015

 

Tort ten wymyśliłam sobie już dawno temu, a że jest idealny na obecny przełom jesieni i zimy/Bożego Narodzenia, postanowiłam wreszcie go wykonać :). Wyszedł dokładnie taki, jak sobie zaplanowałam. Półkruche blaty korzenne, jabłkowa frużelina i cynamonowy krem mascarpone. Mocno korzenny, kremowy i delikatny. Pyszny! Gorąco polecam - zarówno jako słodkość umilającą obecne, zimowe dni, jak i jako pierwszą moją propozycję na tegoroczne Święta :).

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od kremu, a całość się przegryzie.

 

Tort Pierniczkowe Jabłko

Przepis autorski.

Składniki na kruche blaty piernikowe (tortownica 18 cm):

  • 150 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 g zimnego masła, w kawałkach
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i przyprawą. Dodać jajko i masło. Całość siekać nożem, a następnie formować palcami kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić w lodówce. Następnie podzielić na trzy równe części. Jedną część rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Postępować tak samo z resztą blatów. Wszystkie całkowicie wystudzić, schłodzić.

Frużelina jabłkowa:

  • 250 g jabłek (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • 2 łyżki cukru (lub więcej, zależy od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka żelatyny, namoczona w 2 łyżkach wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Obrane i wypestkowane jabłka pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondlu z cukrem, wymieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać skrobię rozrobioną w wodzie, podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać wodę. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik. Frużelina nie ma być zbyt gęsta – w razie potrzeby dodać więcej wody. Wmieszać sok z cytryny i cynamon. Odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce.

Krem cynamonowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Mascarpone i śmietankę (mocno schłodzone) umieścić w naczyniu, ubić do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać przyprawy i cukier puder.

Ponadto:

  • pierniczki korzenne
  • cynamon

Na paterze bądź talerzu umieścić pierwszy blat. Posmarować go 1/3 kremu, wyłożyć frużelinę. Postępować podobnie z resztą blatów. Górę ozdobić pierniczkiem i cynamonem. Wstawić tort do lodówki do stężenia.

 

Smacznego! *-*

 

poniedziałek, 06 kwietnia 2015

 

Zawsze, kiedy kończą się Święta, zastanawiam się, po co było to wszystko. Tym razem może zwłaszcza zważając na fakt, że drugi ich dzień w pewnym sensie przechorowałam. Ale nie jestm dobrą osobą do odpowiadania na takie pytania.

Prezentuję więc Wam dwa pyszne mazurki, które poczyniłam w tym roku. Zupełnie inne, lecz oba baaardzo udane. Moje autorskie wymysły :). Zachęcam gorąco do zrobienia nie tylko na Wielkanoc, smakować będą genialnie również w formie kruchej tarty.

Pierwszy - to mazurek z kremem ganache z mlecznej czekolady i prażonymi orzechami laskowymi na lekko orzechowym spodzie. Smakuje nieco jak Nutella, nieco jak krem gianduja - słodki, aromatyczny, pyszny. Drugi zaś - to mazurek na kruchym cieście maślanym z jogurtowym kremem z białą czekoladą i z frużeliną z owoców leśnych. Słodko-kwaśny, owocowo-kremowy. Oba naprawdę udane. Gorąco polecam!

 

Mazurek z ganache z mlecznej czekolady i prażonymi orzechami laskowymi

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany z orzechami:

  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 60 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

W misce wymieszać mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać żółtko i pokrojone na kawałki masło i siekać całość nożem, a potem palcami formować kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na pożądany kształt i przełożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 180 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka masła 

Śmietankę z masłem zagotować, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się roztopi, do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Wystudzić. Włożyć do lodówki, aby masa nieco stężała.

Wierzch:

  • całe orzechy laskowe bez łupin, ok. 100 g

Orzechy podprażyć, wystudzić. Na zimnym spodzie ułożyć gęstą masę i posypać orzechami, lekko je wtykając. Zostawić, aż masa zgęstnieje.

 

 

 

Mazurek z kremem jogurtowym i frużeliną z owoców leśnych

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (mała blacha prostokątna):

  • 50 g cukru
  • 100 g masła, zimnego
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać żółtko i pokrojone na kawałki masło i siekać całość nożem, a potem palcami formować kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na pożądany kształt i przełożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

Masa:

  • duży jogurt grecki (ok. 400 g, użyłam marki Pilos)
  • 200 g białej czekolady

Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na sitko wyłożone cienką chusteczką, sitko ułożyć na garnuszku, przykryć i wstawić do lodówki. Zostawić na 8-10 godzin do odcedzenia. Następnie odlać zgromadzoną w garnku wodę, a jogurt przełożyć do miski i wyjąć z lodówki, aby się ogrzał.

Czekoladę ostrożnie roztopić nad kąpielą wodną, przestudzić.

W misie miksera umieścić odcedzony jogurt. Czekoladę zahartować łyżką jogurtu, a następnie stopniowo dodawać całą czekoladę do jogurtu, miksując, do uzyskania gładkiej masy.

Frużelina (przepis z Moich Wypieków):

  • 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (truskawki albo leśne albo maliny)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Gotować chwilę. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Na spód wyłożyć krem jogurtowy, a następnie przykryć całkowicie zimną frużeliną. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji: